Drempels weg


slechts één overheidssite toegankelijk

blijkt op bijeenkomst 'Het toepassen en meten van de toegankelijkheid van uw website'

11-02-2004
Bron: Drempels Weg
De bijeenkomst Het toepassen en meten van de toegankelijkheid van uw website die op 10 februari door Drempels Weg georganiseerd werd, werd door meer dan 80 mensen bezocht. Zij kregen een gevarieerd en interessant programma voorgeschoteld, waarin ook de resultaten van een onderzoek onder een honderdtal overheidheidssites gepresenteerd werden. Slechts een van de onderzochte sites bleek toegankelijk.

De bijeenkomst begon met een presentatie van Michael Cooper, de maker van Bobby, een programma van Watchfire dat per dag ongeveer 45 duizend keer gebruikt wordt om een site te testen op toegankelijkheid. Zijn presentatie bevatte een belangrijke boodschap: alleen gebruikmaken van een geautomatiseerde testtool is onvoldoende. Sommige richtlijnen zijn op meerdere manieren te interpreteren en daardoor niet automatisch te testen. Gebruik de duidelijkste en eenvoudigste taal die zich leent voor de content van een site, is daar een voorbeeld van. Hoewel handmatig testen dus nodig blijft, biedt Bobby volgens Cooper wel veel voordelen. Pijnpunten op grote sites kunnen tegen relatief lage kosten makkelijk en snel opgespoord worden. Cooper verwacht dat testen als Bobby in de toekomst meer ingezet zullen worden om toegankelijkheidsproblemen op te sporen.

Schokkend
Vervolgens kwam Gertjan Leijdekkers van Watchfire Benelux aan het woord. Watchfire testte honderd overheidssites met Bobby op 35% van de richtlijnen met prioriteit 1 en 2. De conclusie was dat 80% van de sites ontoegankelijk was. Een teleurstellend resultaat, vooral omdat maar op op 35% van de richtlijnen is getest.Eenzelfde soort onderzoek werd gedaan door stichting Accessibility, maar dan handmatig en op de 16 richtlijnen van prioriteit 1. De resultaten die Iaco Riezenbosch presenteerde waren schokkend: van de geteste sites bleek alleen de nieuwe site van het ministerie van VWS te voldoen. Slecht 1% van de sites bleek dus toegankelijk!

Voordelen, niet alleen voor de gebruiker
De heer G. Berkouwer, webadviseur digitale media van het ministerie, legde uit hoe de site toegankelijk is gemaakt. De voorkant van de site is ongewijzigd, maar de achterliggende techniek is toegankelijk gemaakt. De vormgeving is totaal gescheiden van de inhoud. Dat biedt niet alleen voordelen voor de bezoeker, die met beperkingen in het bijzonder, maar heeft ook voordelen op het gebied van snelheid, multimodaliteit en flexibiliteit.De laatste spreker was mevrouw Schiozzi van de gemeente Dordrecht. Zij lichtte toe hoe de site van de gemeente Dordrecht toegankelijk is gemaakt en wat voor struikelblokken zij daarbij tegenkwamen. Ze gaf een belangrijk signaal aan de aanbieders van Content Management Systemen. Zorg dat de alttekst een verplicht invoerveld is, was haar boodschap. Dat zou een belangrijke toevoeging zijn voor het toegankelijk houden van de site.

De bijeenkomst werd uiteindelijk afgesloten met een borrel waarbij vooral de resultaten van het onderzoek beproken werden.