Provincie Flevoland




Staatssecretaris van der laan proeft culturele sfeer in Flevoland

Op uitnodiging van gedeputeerde Laura Bouwmeester heeft de Staatssecretaris voor Cultuur, Medy van der Laan afgelopen dinsdag een bezoek aan Flevoland gebracht. Het doel van het bezoek was om haar kennis te laten maken met de Flevolandse cultuur in de brede zin van het woord.

Zij begon haar bezoek met landschapskunst bij de Verbeelding in Zeewolde. Naast een aantal landschapskunstwerken beheert de Verbeelding een eigen collectie kunstwerken langs een route van zeven kilometer door de natuur van Zeewolde. De verbeelding wil vooral de beleving van deze kunstwerken (wat is kunst) overbrengen op inwoners van Flevoland en daarbuiten. Ook wordt veel gebruik gemaakt van digitale mogelijkheden, o.a. in samenwerking met Erfgoedcentrum Nieuw Land.

Een bezoek aan ons werelderfgoed Schokland mocht natuurlijk niet ontbreken en daar hoorde een presentatie over het gebiedsdocument Schokland bij. Dit document omvat bestuurlijke afspraken voor beheer, bescherming en financiële inzet voor het werelderfgoed Schokland. Het vernattingsproject speelt daar een belangrijke rol in, maar ook andere maatregelen zijn nodig om een inhaalslag in het beheer te realiseren. De Staatssecretaris is nadrukkelijk partner vanuit haar
verantwoordelijkheid voor de Nederlandse werelderfgoederen. Samen met het Ministerie wordt gekeken hoe een en ander opgepakt kan worden.

Ook heeft de Staatssecretaris op Schokland gesproken over het Erfgoedcentrum Nieuw Land. Als medeondertekenaar voor de instelling van het erfgoedcentrum was dit voor haar een bekend onderwerp. Het gaat om een brandnieuw gebouw van negen partners, dat vanaf eind dit jaar de geschiedenis van Flevoland laat zien en beleven.

Het bezoek is afgesloten met het onderwerp podiumkunst in Almere. Podiumkunst en dan met name theater, muziek en dans heeft in Flevoland nog geen sterke basis. Er wordt op dit moment onderzoek gedaan naar de kansen voor een gezamenlijk meerjarig ontwikkelingsprogramma voor podiumkunst, te financieren door Almere, de Provincie en het Rijk.

De Staatssecretaris heeft met interesse gesproken over de door Flevoland aangedragen onderwerpen. Een conclusie van haar was dat de combinatie van architectuur, landschap(skunst), ruimte en daarmee culturele planologie een sterk punt voor Flevoland is.