Verbond van Verzekeraars

VS-ambassadeur looft Nederlandse aanpak afhandeling oorlogsclaims

Edward B. ODonnell Jr., VS-ambassadeur voor holocaustkwesties, bracht onlangs op uitnodiging van algemeen directeur Eric Fischer een bezoek aan het Verbond om zich persoonlijk op de hoogte te stellen van de manier waarop de afhandeling van joodse oorlogspolissen in Nederland plaatsvindt. Hij toonde zich onder de indruk.

ODonnell is bezig met een rondreis langs verschillende Europese hoofdsteden en verzekeraars om zich te laten informeren over de afhandeling van joodse oorlogsclaims op verzekeringspolissen, hoe het staat met de voortgang ervan en om te kijken of en hoe er eventueel verbeteringen in kunnen worden bereikt. Eind verleden jaar werd hij in Washington door Verbondsdirecteur Eric Fischer uitgenodigd om ook in Den Haag langs te komen.
Ik ben onder de indruk van de manier waarop Nederland de zaken voor elkaar heeft. Ook de snelheid in het proces en de resultaten van de Nederlandse werkwijze maken indruk, zei hij na afloop van het uitgebreide bezoek. Daarbij waren vertegenwoordigers van de Stichting Individuele Verzekeringsaanspraken Sjoa, de joodse gemeenschap en het Verbond aanwezig. De (onafhankelijke) Stichting Sjoa, waarin verzekeraars en de joodse gemeenschap zijn vertegenwoordigd, handelt daadwerkelijk de claims van oorlogspolissen af. Met name de betrokkenheid en kennis van zaken vielen ODonnell op. Bovendien ben ik zeer te spreken over de nauwe samenwerking en dialoog tussen verzekeraars en de joodse gemeenschap. Ik zal dat thuis zeker rapporteren.

Lessen van de holocaust
Speciale aandacht van ODonnell gaat uit naar een aantal Oost-Europese landen die hij de komende tijd gaat bezoeken. Niet alleen om hen te bewegen deze kwestie aan te pakken voorzover ze daar nog geen begin mee hebben gemaakt en om rechthebbenden op te sporen om hen te kunnen compenseren, maar ook om te stimuleren dat de lessen van de holocaust worden geleerd. Er móet snelheid worden betracht, benadrukte ODonnell, omdat de biologische klok onafwendbaar doortikt. Bij die compensatie gaat het hem in eerste instantie om nabestaanden en families van slachtoffers, waarvandaan dan ook uit het voormalige Derde Rijk, die later naar de VS zijn geëmigreerd, maar natuurlijk verliezen we het algemeen belang niet uit het oog. Dat gaat in mijn ogen ook verder dan alleen de groep van joodse slachtoffers: het gaat om compensatie van alle slachtoffers van de holocaust. Volgens ODonnell is iedereen het erover eens dat afhandeling van niet-uitbetaalde oorlogspolissen uit de Tweede Wereldoorlog het beste via de International Commission on Holocaust Era Insurance Claims (ICHEIC) kan worden gecoördineerd. ICHEIC is de internationale commissie waarin verzekeraars, Amerikaanse toezichthouders op de verzekeringsbranche en de internationale joodse gemeenschap zijn vertegenwoordigd.

Verzekerd!, februari 2004