Gemeente Arnhem

Voorkeur voor MAVO/HAVO locatie Gelders Mozaiek aan de Utrechtseweg De gemeente heeft besloten nader te bepalen of de nieuwe MAVO/HAVO locatie van het Gelders Mozaïek aan de Utrechtseweg kan komen.

Voor alle vormen van voortgezet onderwijs in Arnhem Noord is de toekomstige huisvesting bekend behalve voor de MAVO/HAVO van Scholengroep Gelders Mozaïek. Na vooronderzoek bleven er twee opties over: nieuwbouw aan de Zwaluwstraat of gebruik maken van het bestaande schoolgebouw aan de Utrechtseweg. Uit een haalbaarheidsstudie en de uitgangspunten voor herhuisvesting van het voortgezet onderwijs in Arnhem-Noord blijkt dat de Utrechtseweg het meest geschikt is om de MAVO/HAVO te vestigen.

Voorlopige keuze
Financieel komen beide locaties vrijwel gelijk uit (ongeveer 8 miljoen euro). Spreiding van onderwijsvormen over Arnhem-Noord is echter een van de belangrijkste uitgangspunten van de herhuisvesting. In Arnhem-Oost is de MAVO/HAVO school van het Arentheem, in Arnhem-West zou de school van het Mozaïek college gehuisvest worden. Nu blijkt dat de Utrechtseweg realistisch is, is in eerste instantie gekozen voor deze optie vanwege de betere spreiding van het MAVO/HAVO onderwijs. Er zitten echter nog wel een aantal risicos aan deze locatie:

- het gebouw heeft een monumentenstatus; er is ruimte genoeg maar gekeken moet worden of het programma van eisen exact ingepast kan worden

- de technische staat van het schoolgebouw moet onder de loep genomen worden

- een voorlopig ontwerp voor de Utrechtseweg moet uitwijzen of deze optie binnen de financiële kaders blijft.
De gemeente geeft daarom opdracht om deze punten nader te onderzoeken. In het onderzoek wordt ook meegenomen of het mogelijk is alle 650 leerlingen van de Montessori MAVO/HAVO onder te brengen aan de Utrechtseweg.

Herhuisvesting Voortgezet Onderwijs
Het zoeken naar een nieuwe locatie voor MAVO/HAVO maakt deel uit van een grootschalige herhuisvesting van het voortgezet onderwijs in Arnhem Noord. De schoolbesturen van Arevo (voorheen AVOA), het Arentheem college en de gemeente Arnhem maken sinds 1998 plannen om het voortgezet onderwijs in Arnhem Noord te herhuisvesten. Belangrijkste aanleiding hiervoor is dat het onderwijs de laatste jaren ingrijpend is veranderd en dat bestaande gebouwen zijn verouderd.