Gemeente Veenendaal


PERSBERICHT 7: MONITOR LOKAAL SOCIAAL BELEID (11-02-2004)

Onderzoek geeft beeld sociale staat Veenendaal

Onlangs zijn de resultaten bekend geworden van een onderzoek naar de leefbaarheid en veiligheid in Veenendaal. Doel van het onderzoek was zicht te krijgen op de sociale staat van Veenendaal. Mede op basis van de resultaten van het onderzoek geeft de gemeente Veenendaal de komende jaren vorm aan haar sociaal beleid. Uitkomsten van het onderzoek worden onder meer gebruikt voor gesprekken met instellingen en inwoners. Herhaling van het onderzoek vindt plaats over een paar jaar. Zo houdt de gemeente zicht op veranderingen en kan ze haar beleid eventueel bijstellen.

Globale resultaten
Het onderzoeksrapport geeft resultaten weer over de sociale staat van Veenendaal. Het bevat kengetallen over participatie, leefbaarheid en gezondheid voor de gemeente als geheel en voor de drie speerpuntbuurten.

* De maatschappelijke participatie in de drie speerpuntbuurten verschilt niet noemenswaardig van Veenendaal als totaal. De meeste mensen (ruim driekwart) hebben voldoende sociale contacten, en ruim eenderde is actief als vrijwilliger, helpt wel eens buren of verzorgt een hulpbehoevende in de naaste omgeving. In vergelijking tot landelijke cijfers verrichten in Veenendaal relatief minder mensen vrijwilligerswerk en beoefenen minder mensen sport. Samenvattend stelt het rapport dat het merendeel van de bevolking in sociale en economische verbanden deelneemt aan de samenleving.
* Mensen uit de drie speerpuntbuurten oordelen minder positief over de leefbaarheid en veiligheid in hun buurt dan de rest van Veenendaal. Een dergelijke beoordeling van de eigen buurt sluit aan bij het landelijk beeld van speerpuntbuurten. De respondenten geven hun eigen buurt gemiddeld een 7.1, voor de speerpuntbuurten variëren de rapportcijfers tussen 6,0 en 6,6. De beleefde onveiligheid in Veenendaal komt overeen met landelijke cijfers uit de politiemonitor. Gevoelens van onveiligheid zijn groter in de speerpuntbuurten.

* Ruim driekwart van de Veenendaalse respondenten beschouwt de eigen gezondheid als (zeer) goed. Dat cijfer ligt iets onder het landelijk gemiddelde van 80,4 procent. Van de drie speerpuntbuurten beoordelen alleen in Engelburg/Dragonder Zuid/Schrijverspark minder mensen hun gezondheid als (zeer) goed (63 procent).

Aanleiding
De afgelopen jaren is het verbeteren van de sociale kwaliteit van de samenleving steeds meer in de aandacht gekomen. Ook de gemeente Veenendaal investeert onder de noemer Lokaal Sociaal Beleid in de sociale conditie van haar woonwijken. Zij vindt het belangrijk dat dit beleid aansluit bij de wensen en behoeften van bewoners. Een van de eerste stappen was dan ook een sociale foto te maken van Veenendaal. Halverwege 2003 startte de gemeente het onderzoek naar de leefbaarheid en veiligheid in Veenendaalse buurten en het sociale leven van de inwoners.

Opzet van het onderzoek
Zo'n 1600 inwoners van Veenendaal van achttien jaar en ouder ontvingen een vragenlijst. Een groep personen verdeeld over geheel Veenendaal kreeg de vragenlijst. Daarnaast werd een deel van de vragenlijsten verspreid onder mensen uit de drie speerpuntbuurten: Engelenburg/Dragonder Zuid/Schrijverspark, het Franse Gat en Molenbrug/'t Hoorntje. Dit om de uitkomsten te kunnen vergelijken tussen de speerpuntbuurten en de gemeente als geheel. Van de aangeschreven inwoners stuurde meer dan de helft een ingevulde vragenlijsten terug. Dat is een relatief hoog percentage.

Vervolg
Zoals gezegd, gaat de gemeente Veenendaal serieus aan de slag met de resultaten van het onderzoek. In maart start een reeks gesprekken met buurtbewoners en instellingen om door te praten over de knelpunten in de buurten. Als de informatie over de buurten compleet is, wordt nog dit jaar per speerpuntbuurt een activiteitenplan opgesteld.