Stichting Natuur en Milieu

Utrecht, 10 februari 2004

Eerste reactie van Stichting Natuur en Milieu
VVD-plan infraheffing voorzichtige stap in de goede richting

Vandaag presenteert VVD-Kamerlid Pieter Hofstra zijn plan voor een infraheffing: betalen per kilometer als vervanging van de bestaande belastingen op het bezit van een auto. Stichting Natuur en Milieu, al sinds het eerste begin nauw betrokken bij de discussie over een kilometertarief, is verheugd dat de VVD nu de voordelen inziet van 'pay as you go' en met haar plan ook duidelijk een milieuverbetering beoogt.

Natuur en Milieu constateert tegelijkertijd dat het VVD-plan een aantal opgelegde kansen laat liggen.

· Het plan maakt geen gebruik van de mogelijkheden om de files terug te dringen. Het CPB becijferde dat eenderde van de files opgelost kan worden met een differentiatie van het tarief naar tijd en plaats. Dat levert een welvaartswinst op van 2 mld. per jaar (in 2020). · Het plan voorziet in een aanzienlijke stijging van uitgaven voor wegen(aanleg). Dat is zonde van het geld: effectief files bestrijden met prijsdifferentiatie maakt dure wegenaanleg overbodig. Zie Londen voor een succesvol voorbeeld van congestiebestrijding met beprijzing. · Met het volledig afschaffen van de BPM ontbreekt een financiële prikkel om ook bij de aanschaf van een nieuwe auto zo veilig, zuinig en schoon mogelijk te kopen.

Met een geavanceerde, gedifferentieerde kilometerheffing ligt een rechtvaardige prijs per kilometer voor de automobilist in het verschiet. Met een dergelijk systeem zijn ook forse milieu- en congestiewinsten te boeken.