Vereniging Nederlandse Gemeenten

__________________

VNG:bredere gemeentelijke rioolheffing noodzakelijk voor droge voeten (11/02/04)

Voor het oplossen van overlast door regenwater- en grondwater in het stedelijk gebied, is het noodzakelijk dat het gemeentelijk rioolrecht wordt verbreed tot een grondwater- en regenwaterheffing. Dit is de belangrijkste boodschap uit de visie van de VNG en staat verwoord in de brochure Baas in eigen buis. Deze visie wordt vandaag, 11 februari 2004 om 18.00 uur aangeboden aan dhr. J. ten Hoopen, voorzitter van de vaste kamercommissie voor Verkeer en Waterstaat. De brochure wordt aangeboden door dhr. G. Veldhuijzen, voorzitter VNG-projectcommissie water en wethouder in Dordrecht.

Hiermee presenteert de VNG een beter plan dan het voornemen van het kabinet om te komen tot één waterketentarief. Het alternatief van de VNG is makkelijker te realiseren dan het kabinetsplan, want het voorkomt afstemmingsproblemen en discussies over kostentoerekening. In tegenstelling tot het kabinet wil de VNG de waterketen (riolering, afvalwaterzuivering en drinkwaterlevering) en het watersysteem (grond- en oppervlaktewater) onder één brede gemeentelijke rioolheffing brengen. Dit voorstel van de VNG is voor de inwoners van de gemeenten veel duidelijker vanwege zijn eenvoud. Het leidt in samenwerking met de waterschappen- tot doelmatige oplossingen voor de lokale waterproblemen.

Het uitvoeren van het Nationaal Bestuursakkoord Water (van juli 2003) en de Europese kaderrichtlijn water vragen van de gemeenten nieuwe inspanningen. Om ook in de toekomst droge voeten te houden en het water nog schoner en aantrekkelijker te maken moet de gemeente aanvullende maatregelen treffen voor de afvoer van afvalwater, regenwater en overtollig grondwater uit het bebouwde gebied. Dit vergt extra afvoervoorzieningen die ingepast moeten worden in het stedelijk gebied. Deze voorzieningen moeten in hun onderlinge samenhang worden gerealiseerd. Met een verbreed gemeentelijk rioleringsplan en een verbreed gemeentelijk rioolrecht kan dit relatief eenvoudig worden bereikt.

Gemeenten hebben nu onvoldoende heffingsmogelijkheden voor de bekostiging van voorzieningen voor de gescheiden afvoer van regenwater en overtollig grondwater. Dergelijke heffingsmogelijkheden hebben gemeenten wel nodig om regenwater- en grondwaterproblemen aan te kunnen pakken. De VNG vreest dat zonder deze heffing de afspraken uit het Nationaal Bestuursakkoord Water door gemeenten niet waargemaakt kunnen worden.

Den Haag, 11 februari 2004