Novem

11-02-2004
Ontvang ook in 2004 steun bij het uitvoeren van Product- en Ketenactiviteiten

Het IPO heeft ook in 2004 aan het programma `Met preventie naar duurzaam ondernemen' financiën beschikbaar gesteld voor de ondersteuning van projecten m.b.t. product- en ketenactiviteiten. Vóór
1 april 2004 kunnen provincies opnieuw een verzoek indienen bij het programma voor de medefinanciering van een product- en ketenactiviteit waarbij die provincies al dan niet samen met andere overheden een rol spelen. De vijf beste initiatieven worden beloond met een bijdrage van 50% tot een maximum van EUR12.000.

Meer voorbeelden: meer initiatieven!

Welke bedrijven/organisaties in mijn provincie willen participeren in een Product- en Ketengerichte aanpak om de milieudruk te verminderen? Welke rol kan ik daar in spelen als provincie in mijn lopende contacten met bedrijfsketens, bedrijfsorganisaties, stakeholders van bedrijven of in mijn eigen rol als overheidsbedrijf, bevoegd gezag of als betrokkene bij het oplossen van maatschappelijke knelpunten? Welke bedrijven in mijn provincie fabriceren bijvoorbeeld wegmeubilair dat ik als provincie inkoop? En kan dat door middel van een product- en ketengerichte benadering nog een tandje duurzamer geproduceerd worden? Allemaal vragen die een provincie beantwoord wil zien. Dat kan door middel van een inventarisatie, een haalbaarheidsstudie, het organiseren van bijeenkomsten met bedrijven, de provincie en andere overheden, een voorlichtingscampagne, etc. Daarvoor zullen echter kosten gemaakt moeten worden.

In 2003 heeft 'Met preventie naar duurzaam ondernemen' daarom met IPO-gelden vier projecten financieel ondersteund. De provincies Zuid-Holland, Utrecht, Zeeland en Groningen ontvingen voor hun projecten 'hergebruik meerpalen', 'project bouwketen', 'project strooizout' en het 'NEDMAG-project' een tegemoetkoming in de kosten. Op de themadag op 12 februari 2004 worden de eerste ervaringen binnen deze projecten gepresenteerd. In 2004 bestaat er vanuit het programma opnieuw de mogelijkheid om (dit keer vijf) PKA-projecten te ondersteunen.

Dien nu uw aanvraag in

U bent op de themadag enthousiast geworden en u heeft ook concrete plannen? Stel als provincie (of als andere overheid samen met uw provincie) uw projectplan volgens format onderaan deze pagina op en stuur het plan vóór 1 april 2004 op naar de secretaris van de begeleidingsgroep PKA (Jan Spit , Postbus 8242, 3503 Utrecht, e-mail j.spit@novem.nl). U geeft in het projectplan een beschrijving van de geplande activiteiten, de beoogde resultaten, de rol/ betrokkenheid van uw en andere overheidsorganisaties bij het project, de planning, de raming van de kosten en welk bedrag u vergoed zou willen hebben. De begeleidingsgroep PKA kiest de beste 5 voorstellen uit en let daarbij op onderstaande voorwaarden/ criteria.

Anderen profiteren mee van uw ervaring

'Met preventie naar duurzaam ondernemen' is een programma voor en door overheden. De ervaringen met de meegefinancierde PKA-projecten worden daarom breed uitgedragen naar de andere overheden, zodat die kunnen meedenken en profiteren. Daarom hebben projecten voorrang waarin overheden niet alleen financieel een bijdrage leveren maar ook zelf actief participeren in het project.

In de volgende paragrafen zijn de `spelregels' voor het toekennen van de financiële ondersteuning verder toegelicht.

Spelregels

Project
De keuze voor het project is in principe vrij mits deze resulteert in Product- en Ketenactiviteiten bij bedrijven. In eerste instantie wordt gedacht aan haalbaarheidsstudies. Doelen:

* onderzoeken of de projectideeën financieel haalbaar zijn
* inschatting maken van de te behalen milieuwinst
* inschatten waarmee rekening moet worden gehouden bij de uitvoering: institutionele (wie doet wat, wie is waarvoor verantwoordelijk), wettelijke (mag het, rechtsgeldigheid) en marketingtechnische aspecten (hoe verkoop ik het?)
* duidelijkheid geven omtrent de rol die de overheid kan spelen.

De studies moeten resulteren in een rapport waarmee financiering en bestuurlijke committering voor vervolgactiviteiten gezocht kan worden.

Harde voorwaarden
Het project moet aan de volgende voorwaarden voldoen:
1. Er moet sprake zijn van 'product- en/of ketenaspecten'.
2. In het project moet sprake zijn van een significante inbreng van de overheden zelf.
» Gaat de rol van de overheden verder dan het alleen financieren? Waaruit blijkt dat?

3. Procedure
» Het projectvoorstel moet duidelijk zijn en opgesteld volgens format onderaan deze pagina;
» Er moet een goede projectplanning zijn en een duidelijke rolverdeling van actoren;
» Er moet een duidelijke en adequate begroting zijn opgenomen met inzicht in de projectfinanciën (intern, extern, bijdrage bedrijven, gevraagde bijdrage PKA vanuit begeleidingsgroep).
4. Er moet een duidelijke strategie zijn gevolgd, herhaalbaar (d.w.z. ook toe te passen bij andere overheden), innovatief; » Er is sprake van een duidelijke visie waarbij aspecten als `motivatie', `kennis- en vaardigheden' en `capaciteit' aan de orde komen;
» De strategie kan zijn één van de vijf strategieën die in het werkplan van PKA genoemd zijn (zie onderaan deze pagina) maar dat is niet noodzakelijk: er zou ook een link met bijv. AKK (Agro Keten Kennis) gelegd kunnen worden;
» De strategie is nieuw / innovatief; nog niet eerder uitgevoerd. Dat betekent ook dat er een spreiding over verschillende strategieën moet zijn;
» De strategie is ook toe te passen door andere overheden en heeft daarmee een voorbeeldwerking

5. Resultaten moeten verspreid kunnen worden in het PKA-netwerk; » Er moet bereidheid zijn om mee te werken aan het verspreiden van de (tussentijdse) projectresultaten;
» De projectresultaten moeten openbaar zijn ten minste voor zover van toepassing op het proces;
» Onderdeel van de projectresultaten moet zijn aanbevelingen voor de rol van de overheden in zo'n PKA-project

Overige beoordelingscriteria

De selectie van de te financieren pilots zal plaatsvinden aan de hand van de volgende beoordelingscriteria:

1. Milieuwinst;
» De (potentiële) winst voor het milieu moet inzichtelijk gemaakt worden;

2. Financiële haalbaarheid;
» De mate van financiële haalbaarheid moet inzichtelijk gemaakt worden;

3. Inzicht hoe het product/ dienst in de markt gezet gaat worden; » Marketing van milieuvriendelijke producten is vaak de bottleneck, daarom uitdrukkelijk aangeven hoe aandacht aan dit aspect besteed zal worden;

4. Bedrijven zijn `eigenaar' van de PKA: ze voelen zich betrokken en hebben PKA omarmd als bedrijfsstrategie:
» PKA zal alleen van de grond komen als het gedragen wordt door de bedrijven: De mate van `eigenaarschap' van de activiteit is een belangrijk aandachtspunt.

5. Overheden waarvan nog niet eerder door het programma 'Met preventie naar duurzaam ondernemen' een PKA-project is ondersteund hebben bij kwalitatief vergelijkbare projecten voorrang.

Aan te leveren

Om het voorstel te kunnen beoordelen is een projectvoorstel nodig waarin bovengenoemde aspecten aan de orde komen, zie format onderaan deze pagina.

Financiële mogelijkheden

Vanuit IPO middelen is in 2004 EUR 60.000 beschikbaar. De bijdrage vanuit de begeleidingsgroep PKA is maximaal 50% van de externe projectkosten (kosten adviesbureau, dus exclusief interne uren van provincie, betrokken andere overheden en betreffende bedrijven) beschikbaar met een maximum van EUR 12.000 per project. Maximaal vijf projecten krijgen ondersteuning.

Verdere voorwaarden

1. Het project mag op het moment van de aanvraag nog niet zijn gestart;

2. De bereidheid moet bestaan om (tussen)resultaten op een PKA-netwerkbijeenkomst te presenteren;

3. Einde project bij voorkeur voor juli 2005. Afronding moet plaatsvinden met een openbare eindrapportage waarin met name aandacht besteed wordt aan hoe andere overheden gebruik kunnen maken van de resultaten;

4. Halfjaarlijkse voortgangsrapportage;

5. Begeleidingsgroep PKA beoordeelt de resultaten. Mocht de betreffende provincie deel uit maken van de begeleidingsgroep PKA dan participeert die provincie niet in de besluitvorming;
6. Per provincie wordt in principe maximaal één project gefinancierd;
7. Gezien de herkomst van de middelen (IPO) komen alleen projecten in aanmerking die door provincies en provinciale milieudiensten worden aangevraagd. Andere overheden (gemeentes, waterkwaliteitsbeheerder, samenwerkingsorganen) kunnen hun projecten samen met een provincie opzetten.

Procedure

* Selectie projecten: april 2004 op basis van de harde voorwaarden en beoordelingscriteria die hierboven genoemd zijn;
* Opdrachtverlening: mei 2004;

* Okt./nov. 2004 (Provincies): tussenrapportage;
* mei 2005 (Provincies): afronding/eindrapportage;
* Na afronding: kennisoverdracht resultaten.