Gemeente Amsterdam

Zuidoost feliciteert cursisten met afronding inburgeringprogramma 11 februari 2004 - Stadsdeel Zuidoost
Stadsdeel Zuidoost zette vandaag 165 cursisten, die binnen het Oudkomersbeleid een intensief inburgeringprogramma volgden, in het zonnetje. Portefeuillehouder Welzijn en Onderwijs, Ronald Neslo, reikte officiële felicitatiebrieven en waardebonnen van EUR 50 uit.

Ruim een jaar geleden startte het stadsdeel met de uitvoering van het Oudkomersbeleid. In 2003 heeft zij kans gezien om 530 deelnemers op een traject te krijgen. Van deze groep hebben 165 deelnemers inmiddels de cursus met succes afgerond. Het inburgeringprogramma bestond uit een taalcursus Nederlands, een beroeps- en maatschappijoriëntatie, sociale activering en opvoedingsondersteuning.

Oudkomers

Oudkomers zijn personen die voor de Wet Inburgering Nieuwkomers (1998) in Nederland woonachtig zijn en nog in een achterstandspositie verkeren. Deze achterstand is vaak te wijten aan onvoldoende beheersing van de Nederlandse taal en onvoldoende kennis van de Nederlandse arbeidsmarkt en samenleving. Voor de inburgering van deze Oudkomers heeft het Rijk extra middelen beschikbaar gesteld. Stadsdeel Zuidoost heeft bij het werven van de mensen en het aanbieden van de inburgeringcursus gebruik gemaakt van de expertise van de lokale organisaties. Mede door deze aanpak is de uitvoering van het Oudkomersbeleid in Zuidoost een van de meest succesvolle binnen de gemeente Amsterdam. Wegens dit succes zal Zuidoost ook in 2004 meer Oudkomers werven voor deelname aan een inburgeringprogramma. Deelnemers krijgen bovendien een vergoeding voor kinderopvang.

Portefeuillehouder Neslo is tevreden over het behaalde resultaat en zal ook dit jaar toezien op de verdere uitvoering van het Oudkomersbeleid. "Dit jaar willen we weer 500 mensen de inburgeringcursus aanbieden. De cursus is dit jaar nog kosteloos. Na 2004 zullen deelnemers een eigen bijdrage moeten leveren. Daarom roep ik alle Oudkomers die wat extra ondersteuning nodig hebben bij het participeren binnen de samenleving op om dit jaar mee te doen aan de cursus."

© Gemeente Amsterdam