Vlaamse overheid

Patricia Ceysens lanceert het nieuwe Vlaamse Business Angels Netwerk dat vanaf vandaag operationeel is. Het netwerk groepeert 120 privé kapitaalverschaffers die jaarlijks 150 investeringsdossiers bestuderen. Het opstarten van één sterk Vlaams netwerk is één van de vier financiële beleids- maatregelen van Patricia Ceysens om Vlaamse bedrijven meer toegang tot risico kapitaal te verschaffen.

De vier risicokapitaal maatregelen waar Patricia Ceysens aan werkt:
? Arkimedes-regeling: belastingsvermindering voor risicokapitaal
? Nieuwe waarborgregeling investeringskredieten ? Vriendenlening voor kleine ondernemers ? Eén Business Angel Network voor Vlaanderen(BAN)

Business Angels zijn ondernemers of ex-ondernemers. Zij vormen een belangrijke missing link bij het ondernemerschap omdat ze kapitaal ter beschikking stellen van starters of doorgroeiers wanneer anderen nog niet geloven in hun verhaal, zogenaamd seed capital. Maar Business Angels delen ook hun rijke bedrijfservaring en netwerk met de ondernemingen waarin ze investeren.

Minder Faillissementen

De integratie van de vier huidige Business Angel Networks (BAN) in één Vlaams netwerk kadert volledig binnen het economische C' beleid van Patricia Ceysens: Competitiviteit, Creativiteit en Connectiviteit.

Ceysens: "Onze bedrijven kunnen slechts competitief zijn als ze genoeg Cash, de vierde C, hebben om creatief te zijn. Vandaag haken de traditionele kredietverstrekkers snel af. Daarom wil ik met BAN Vlaanderen een aantal nieuwe mogelijkheden creëren en daar zelfs meer geld tegenover stellen. Want hoe meer Vlaanderen onderneemt, hoe meer jobs."

De voorbije 5 jaar vonden een 70-tal bedrijven een informele investeerder via de BANs. De gemiddelde investering ligt tussen de 25.000 en de 250.000 euro. De kennis van een Business Angel verhoogt blijkbaar de slaagkansen van een investering: een relatief laag aantal BAN projecten gaat failliet. Sinds 1999 waren er slechts 3 faillissementen, of 4% van het aantal BAN projecten. Dat cijfer is beduidend lager dan het gemiddelde waar 33% van de starters na 3 jaar afhaakt.

"De fusie van de 4 afzonderlijke BANs was nodig om een efficiëntere werking te garanderen. BAN Vlaanderen heeft de voordelen van schaalvergroting, zowel voor Angels als ondernemers, kwaliteitsverhoging en invoering van één aanspreekpunt voor heel Vlaanderen. BAN Vlaanderen zal ook geïntegreerd werken met de andere risico kapitaal instrumenten die op touw staan," aldus Ceysens.

Tot 924.000 euro steun

Aan de vzw BAN Vlaanderen werd in december een subsidie van maximum 924.000 euro toegezegd om de werking van de komende drie jaar te garanderen. Dit is een potentiële verhoging van 84.000 euro maar geen vrijblijvende subsidie.

Ten eerste houdt Patricia Ceysens de vinger aan de pols doordat zij jaarlijks de begroting van BAN Vlaanderen moet goedkeuren. Ten tweede is slechts 60% van de subsidie vast, de overige 40% is afhankelijk van de resultaten die geboekt worden. Voorbeelden van vastgelegde resultaatscriteria zijn o.a. het aantal deals dat wordt afgesloten, het aantal Business Angels Leden en het aantal eerste contacten tussen ondernemers en potentiële investeerders dat BAN Vlaanderen faciliteert.

info : Lorin Parys, woordvoerder van minister Ceysens - tel. (02) 553 12 39 GSM 0476 45 34 01
e-mail: lorin.parys@vlaanderen.be; michel.debruyne@vlaanderen.be


---