LTO-Nederland

LTO NEDERLAND

Varkenshouders willen af van castratie biggen

De varkenshouders willen af van het castreren van biggen. En dat zal in Europees verband moeten gebeuren. Om alle mogelijkheden hiertoe en de voor- en nadelen zorgvuldig te bekijken wordt vanaf eind deze maand een reeks studiedagen gehouden met onder anderen de Dierenbescherming, de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, Varkens in Nood, varkenshouders en slachterijen, zo heeft de vakgroep LTO Varkenshouderij aangekondigd. Eerdere initiatieven om een einde te maken aan het castreren hebben vooralsnog niets opgeleverd, omdat de afzetmarkt de sterkst sturende kracht is; boeren die ongecastreerde varkens leveren worden gekort op hun uitbetalingsprijs.

Het castreren van biggen is al jarenlang punt van gesprek van varkenshouders, dierenartsen en maatschappelijke organisaties. De suggestie van D66 dat verdoving van de biggen de oplossing is, is echter onjuist. Het adequaat verdoven van zeer jonge dieren brengt zeker risico's met zich mee. Ook is de stress die met het verdoven wordt veroorzaakt net zo ernstig als de stress bij het castreren zelf. Daarom wijst ook de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde het onder verdoving castreren van jonge biggen af.

De ingreep bij de biggen komt voort uit de zogeheten berengeur, een specifieke lucht die vrijkomt bij het braden van het vlees van mannelijke varkens (beren). Consumenten in Nederland maar ook in het buitenland gruwen daarvan en daarom willen slagers en supermarkten geen vlees van ongecastreerde beren afnemen. Op de Britse markt neemt Tesco een bijzondere positie in: deze supermarktketen eist voor haar bacon juist dat de beren niet gecastreerd worden. Veel Nederlandse varkenshouders leveren die ongecastreerde varkens voor de baconproductie aan Tesco, al gaat het uiteraard om een bescheiden deel van de Nederlandse productie.

Om het castreren uit de wereld te helpen, dient het ontstaan van berengeur op de een of andere manier worden voorkomen. Of moet vlees met berengeur herkend kunnen worden, zodat de afzet geen problemen oplevert. Afnemers moeten ervan worden overtuigd dat zij absoluut geen vlees kopen dat een tot berengeur in de pan leidt. Pas dan kan castreren achterwege gelaten worden.
De stelling van D66 dat er diverse alternatieven zijn om de berengeur te voorkomen is volgens de vakgroep wel een heel simpele voorstelling van zaken. 'Als dit zo was, zou het probleem al lang de wereld uit zijn door hierover in de Europese Unie afspraken te maken', zegt Annechien ten Have, vice-voorzitter van de LTO-vakgroep. 'Veel belangrijker is technieken geaccepteerd te krijgen, waardoor castratie achterwege kan blijven'.

Een Deense slachterijorganisatie ontwikkelde een detectiemethode om berengeur aan de slachtlijn op te sporen. In het belangrijkste exportland Duitsland werd als reactie daarop een wet aangenomen waarin staat dat vlees van ongecastreerde beren niet mag worden verkocht. Onlangs heeft de Duitse rechtbank in een proces van de Deense slachterij bepaald dat deze wet niet deugt.

11 feb 04 14:25