Gemeente Dalfsen

11/02/2004

Vijftien jaar garantie bij aanleg IBA voor 1 januari 2005

Dalfsen/Ommen - Inwoners van Dalfsen en Ommen die voor 1 januari 2005 een IBA-systeem operationeel hebben, hoeven de eerstkomende vijftien jaar geen aanvullende voorzieningen te treffen. Ook worden zij in die periode gevrijwaard van een eventuele aansluitverplichting op de riolering. De Colleges van Burgemeester en Wethouders van beide gemeenten geven hiermee duidelijkheid aan inwoners die wettelijk verplicht zijn om een IBA aan te schaffen.

Vanaf 1 januari 2005 mag niemand meer ongezuiverd afvalwater lozen op de bodem of op het oppervlaktewater. Wie een aansluiting heeft of krijgt op de riolering hoeft geen actie te ondernemen. Alle andere huishoudens in het buitengebied moeten zelf zorgdragen voor de zuivering van hun huishoudelijk afvalwater. Een IBA-systeem biedt hiervoor de mogelijkheid.

Vraagtekens
Eind 2003 ontstond er onzekerheid, nadat via de media berichten naar buiten kwamen dat de Europese wet- en regelgeving op dit terrein zou veranderen per 1 januari 2007. De suggestie werd gewekt dat een IBA-I, oftewel een verbeterde septic tank van 6m3, vanaf dat moment niet meer afdoende zou zijn. Door deze berichten plaatsten veel inwoners vraagtekens bij de noodzaak om nog voor 1 januari 2005 een IBA-systeem aan te schaffen. Om deze onzekerheid weg te nemen hebben de gemeenten Dalfsen en Ommen diverse instanties, tot leden van het Europarlement aan toe, benaderd om duidelijkheid te verschaffen. Het antwoord kwam uiteindelijk van staatssecretaris Van Geel van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu. In een schriftelijke reactie op vragen van de gemeente Ommen, meldt hij dat voor zover hem bekend er geen Europese richtlijnen zijn die specifieke regels stellen aan de lozing van huishoudelijk afvalwater in het buitengebied en dat dergelijke richtlijnen ook niet in voorbereiding zijn. De staatssecretaris verwacht ook geen extra maatregelen op Europees niveau die consequenties kunnen hebben voor de Nederlandse IBA-gebruikers. Met deze reactie is een eind gekomen aan alle onzekerheid over het lozen van afvalwater in het buitengebied. Er kan vanuit gegaan worden dat een verbeterde septictank van 6m3 in niet kwetsbare gebieden voldoende is.