Artsen zonder Grenzen


Artsen zonder Grenzen start medische interventie in Haïti woensdag 11 februari 2004

Tegen een achtergrond van aanhoudende onlusten, bezocht het AZG-team in Haïti verschillende ziekenhuizen van de hoofdstad Port-au-Prince. In januari werden in het land tenminste 200 mensen gewond en vielen er 25 doden tijdens politieke onlusten.

Sinds december 2003 vinden er in Haïti, dat dit jaar 200 jaar onafhankelijkheid viert, vrijwel dagelijks politieke demonstraties plaats in de steden, vooral in Port-au-Prince en Gonaïves. De demonstranten zijn oppositiepartijen zoals La convergence démocratique en "184 group", beroepsverenigingen (dokters, advocaten, leraars), de private sector en studenten. Zij beschuldigen president Jean-Bertrand Aristide van politieke repressie en economisch wanbeheer en eisen zijn aftreden.

Sinds begin januari zijn de universiteit en tal van scholen gesloten. Het universitair ziekenhuis van Port-au-Prince, het enige grote publieke ziekenhuis van de hoofdstad, functioneert niet voldoende door stakingen en interne problemen.

AZG denkt eraan om een medisch team van twee medewerkers een verpleegkundige en een chirurg te sturen om in twee ziekenhuizen van Port-au-Prince aan het werk te gaan.

De gewonden die zonder geld toekomen in de ziekenhuizen, krijgen hooguit eerste hulp en worden dan weggestuurd, zo vertelt dr. Jacob Maikere, . Meestal worden ze zelfs al aan de ingang afgewezen omdat ze geen geld hebben om de behandeling te betalen.

Via onze samenwerking met deze ziekenhuizen willen we ervoor zorgen dat ook zij die niet kunnen betalen hulp krijgen. We zullen geneesmiddelen en uitrusting leveren en wanneer nodig medisch personeel ter plaatse sturen, aldus nog Jacob Maikere.
---