Openbaar Ministerie

Middelburg, 10 februari 2004

Overtreding afvalstoffenwet en valsheid in geschrifte bestraft

De Middelburgse rechtbank heeft gisteren een
afvalstoffenverwerkingsbedrijf in de gemeente Terneuzen beboet voor het overtreden van de afvalstoffenwetgeving en valsheid in geschrifte.

Het bedrijf had ongesorteerde bedrijfsafvalstoffen opgeslagen in de open lucht, terwijl deze op grond van de milieuvergunning opgeslagen hadden moeten worden in een loods. Voor deze overtreding heeft de rechtbank het bedrijf een boete opgelegd van 10.000 euro waarvan 5.000 euro voorwaardelijk.

Tevens wordt het bedrijf verweten partijen afvalstoffen (asresten uit de verbranding van stedelijk/ huishoudelijk afval) vanuit België niet binnen de wettelijke 180 dagen te hebben verwerkt tot nuttige stoffen. (Deze termijn is bepaald om te voorkomen dat afvalbergen zouden ontstaan als deze afvalstoffen niet tijdig zouden worden verwerkt tot bijvoorbeeld een bouwstof.)
Ook werden er valselijk zogenaamde verwerkingsverklaringen opgemaakt als bewijs dat de afvalstoffen waren verwerkt tot nuttige stoffen. Voor de overtreding en valsheid in geschrifte heeft de rechtbank het aannemingsbedrijf een boete opgelegd van 15.000 euro.