Politie Groningen

Politie lost serie straatroven op (11/02/04)

Groningen 11-02-2004 -

De politie heeft met de aanhouding van een 18-jarige man uit Groningen een serie van 14 straatroven, met name in de Groninger stadswijk Beijum, opgelost. De verdachte werd op 27 januari op heterdaad aangehouden na berovingen aan de Beren en in de Padangstraat in Groningen. De verdachte zit nog vast.

In de nacht van 26 op 27 januari sprak de verdachte al fietsend een 26-jarige man uit Groningen aan terwijl die langs de Korreweg liep. Aanvankelijk was de verdachte verbaal agressief tegen het slachtoffer en vroeg hem of hij wilde vechten. Toen de man daar ontkennend op reageerde en wegliep werd hij door de verdachte gevolgd en bedreigd. Het slachtoffer moest toestaan dat de verdachte zijn kleding doorzocht waar bij hij steeds riep in het bezit te zijn van een vuurwapen. Dat veroorzaakte zoveel angst bij het slachtoffer dat die aanbood zijn pinpas uit zijn direct nabij gelegen woning te halen en geld te pinnen. De overvaller stemde daarmee in waarna het slachtoffer zijn huis binnenging en de politie belde. Agenten waren snel ter plaatsen en hielden de verdachte aan de Beren aan. Bij de man werd geen vuurwapen aangetroffen. Hij werd naar het politiebureau gebracht en ingesloten. Kort daarna werd duidelijk dat de verdachte kort voor het incident ook in de Padangstraat in Groningen een beroving had gepleegd. Hij sprak daar een 20-jarige fietser aan en bedreigde hem met geweld waarop de verdachte de portemonnee van het slachtoffer afpakte en daaruit enkele tientallen euros wegnam.

Tijdens de verhoren van het vervolg onderzoek bekende de verdachte in de periode tussen half november 2003 en dag waarop hij werd aangehouden in totaal 14 straatroven te hebben gepleegd. Hij deed dat 11 keer in de wijk Beijum, steeds op verschillende plaatsen langs het fietspad van de Beijumerweg. Naast de berovingen aan de Beren en de Padangstraat pleegde de verdachte daarnaast ook nog een beroving aan de Leegeweg in Groningen. De verdachte ging steeds naast zijn slachtoffers fietsen die ook op de fiets waren. Hij dreigde met geweld of ging meteen over tot het slaan van de slachtoffers waarna hij ze geld, GSM telefoons of sleutels afhandig maakte. Het geld wat de verdachte buit maakte gebruikte hij zelf. De politie nam drie GSM telefoons in beslag. Die bleken van berovingen afkomstig te zijn. Ook werden twee bossen sleutels in de woning van de verdachte aangetroffen die eveneens afkomstig waren van berovingen. De verdachte verklaarde meerdere telefoons buit te hebben gemaakt maar die op de plaats van de straatroven te hebben achtergelaten omdat ze voor hem onbruikbaar waren vanwege een pincodebeveiliging. Enkele van de slachtoffers in Beijum, allen in de leeftijd tussen 14 en 18, liepen verwondingen aan het gezicht op.

De verdachte lijdt aan een contactstoornis waardoor hij niet met conflicten kan omgaan. Conflicten leverden hem zoveel frustratie op dat hij dat afreageerde door agressief gedrag tegen zijn slachtoffers. Uit het politieonderzoek is gebleken dat de berovingen het gevolg waren van dat agressieve gedrag en niet zozeer vooropgezet waren gepland. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt. Hij is voorgeleid aan de rechter-commissaris en in bewaring gesteld. De man zit nog vast.