Ingezonden persbericht


Boeing atm sluit overeenkomst met air traffic alliance en australische partners


· Maatwerk in aanvliegen en landen leidt tot vergroting veiligheid luchtverkeer Seattle, 11 februari 2004- Boeing - Boeing, de Air Traffic Alliance, Airservices Australia en Qantas Airways zijn tijdens de Air Traffic Control conferentie in Maastricht een overeenkomst aangegaan voor het uitvoeren van vluchten om een nieuw concept voor het verbeteren van vliegtuigaankomsten te demonstreren. De nieuwe procedure vervangt de gebruikelijke mondelinge instructies voor toestemming tot landen van de luchtverkeersleiding door elektronische instructies. Elektronisch gelinkte data verzorgen de verdere begeleiding van het toestel naar de luchthaven via de meest efficiënte aanvliegroute.

De nieuwe procedure maakt het idealiter mogelijk de motoren net boven stationair te laten draaien tijdens het aanvliegen, in plaats van het nu gebruikelijke gas geven en gas terugnemen. Dit maatwerk in aanvliegen en landen resulteert in veel efficiëntere aankomsten van vliegtuigen, terwijl het tegelijk brandstof bespaart, uitstoot en vlieglawaai vermindert en veiligheid vergroot, aldus John Hayhurst, President van Boeing Air Traffic Management (ATM). Het is tevens mogelijk de werkdruk van de bemanning aan boord en van de luchtverkeersleiding te verminderen. Lionnel Wonneberger, President van AT Alliance president, stelt: De demonstratievluchten bieden ons de technische data waarmee verder onderzoek naar vierdimensionale luchtvaartoperaties kan worden gedaan, waarbij tijd de vierde dimensie is.

Voor de circa 100 demonstratievluchten, die worden uitgevoerd tijdens gewone Quantas lijndiensten, zullen Boeing 747-400s en Airbus A330s vanaf de internationale luchthavens van Sydney en Melbourne worden gebruikt. De demonstratievluchten beginnen in maart voor een periode van ongeveer zes maanden.

Boeing ATM treedt als bedenker van het concept op als projectcoördinator in partnership met AT Alliance. Boeing is in januari 2000 gestart met de Air Traffic Management unit om de luchtverkeerssystemen wereldwijd te verbeteren. Doelstellingen zijn het nog veiliger maken van het luchtverkeer, vertragingen en congestie in het luchtverkeer alsmede de belasting van het milieu sterk te verminderen en het vliegen betaalbaar en toegankelijk te houden voor zowel commerciële, militaire als zakelijke luchtvaart en voor het algemene reisverkeer. De Air Traffic Alliance is een samenwerking van EADS, Airbus en Thales, waarbinnen toonaangevende bedrijven in de luchtvaart hun krachten bundelen voor de ontwikkeling van ATM systemen.

# # #