GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 11 februari 2004 17:35
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

GroenLinks wil einde aan gevaarlijke transporten door Venlo

(11 februari 2004)

Kamervraag

Er moet een einde komen aan het transport van gevaarlijke stoffen door Venlo. Dat heeft de Raad van State vandaag geoordeeld. De kans op een ramp met veel slachtoffers moet nu eindelijk serieus genomen worden. Tot nu toe sloot het kabinet zijn ogen voor deze risico's. In het geval van Venlo kan dit niet langer. Het transport van gevaarlijke stoffen door Venlo kan alleen als het emplacement buiten de stad wordt geplaatst. Dat is goed nieuws voor de duizenden omwonenden. Er zijn meer plaatsen waar de kans op een ramp te groot is, zoals bij vliegvelden en in de industrie. Hopelijk leidt deze uitspraak er toe dat ook in die gevallen voor veiligheid wordt gekozen en dat er wordt ingegrepen.

Wijnand Duyvendak stelde hierover de volgende vragen aan de ministers van Verkeer en van VROM:


1. Bent u bekend met de uitspraak van de Raad van State inzake het rangeren met gevaarlijk stoffen op het spooremplacement Venlo?
2. Deelt u de analyse dat deze uitspraak betekent dat vanaf 1 juni 2006 transport van gevaarlijke stoffen door Venlo niet meer kan plaatsvinden, wanneer er niet wordt voldaan aan de streefwaarde voor externe veiligheid?
3. Deelt u de analyse dat door de uitspraak van de Raad van State transport van gevaarlijke stoffen door Venlo alleen kan plaatsvinden wanneer het emplacement van Venlo wordt uitgeplaatst naar een lokatie buiten het stadscentrum? Zo nee, waarom niet?
4. Zo ja, bent u bereid om op korte termijn uw medewerking te verlenen aan de reeds bestaande plannen voor uitplaatsing?
5. Bent u bereid hiervoor de nodige middelen te reserveren, zoals eerder overeengekomen is met de regio, en hiertoe voorstellen bij Voorjaarsnota aan de Kamer voor te leggen?
6. Wat zijn de gevolgen van de uitspraak voor andere situaties waar de streefwaarde voor het groepsrisico wordt overschreden?


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -