Gemeente Zwolle

Column wethouder Knol

Datum uitgave: 10-02-2004

Onderwerp: inkomensondersteuning
Armoedebestrijding en behoud van de ID-banen, dat zijn de belangrijkste thema´s bij de behandeling van de Wet werk en bijstand in de gemeenteraad. Na enkele maanden voorbereiding ligt nu een heel pakket maatregelen ter besluitvorming bij de gemeenteraad. Het is een hele worsteling voor college en gemeenteraad om de wet en de bijbehorende bezuinigingen zo te verwerken dat het sociale gezicht van Zwolle behouden blijft. Niet alleen de gemeenteraad heeft het daar moeilijk mee. Dat bleek tijdens een hoorzitting die georganiseerd is door de raad. Een goed initiatief. Nogmaals werd duidelijk dat de wet er hard inhakt bij de mensen met een minimuminkomen. Voor het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad geen nieuw gezichtspunt, maar de verhalen van betrokkenen brachten dat wel weer heel scherp onder de aandacht. Bij de besluitvorming leidt dat natuurlijk tot twijfel. De gemeente Zwolle zat niet te wachten op deze nieuwe, zeer harde wet. De goede dingen uit de wet (werk boven uitkering) gaan volledig schuil onder de harde bezuinigingen. En die kan de gemeente onmogelijk zelf opvangen.

De hardste maatregelen komen terecht bij de gesubsidieerde arbeid en bij de armoedebestrijding. In 2003 heeft de gemeenteraad al twee miljoen euro gereserveerd om de beëindiging van de ID en WIW banen op te vangen. Dat geld wordt dit jaar al extra ingezet naast het beschikbare rijksgeld. Desondanks kan alleen een forse beperking, en op den duur een halvering, ervoor zorgen dat er ook geld overblijft voor activering en reïntegratie van de mensen die nu een bijstandsuitkering hebben. We kunnen dit alleen bereiken als mensen die nu een ID-baan hebben meewerken aan uitstroom en als werkgevers bereid en in staat zijn om een deel van de loonkosten voor eigen rekening te nemen.

Bij de armoedebestrijding moeten categorale regelingen worden afgeschaft en is het rijksbudget met een derde afgenomen. Daarmee wil de rijksoverheid voorkomen dat gemeenten aan inkomenspolitiek doen. Het effect is een forse inperking van bijzondere bijstand en armoedebestrijding. Ook daar worstelt de raad mee. De kleine extraatjes geven juist bij een zeer laag inkomen de mogelijkheid om toch te blijven deelnemen aan het maatschappelijk leven. In de huidige voorstellen legt het college het accent bij de kinderen. Daar is iedereen het mee eens. De omvang van de bijdragen is echter onderwerp van politiek debat.

Terwijl ik dit schrijf is de eerste debatronde in de gemeenteraad geweest en als u dit leest hebben we net de tweede ronde achter de rug. U leest de uitslag beslist in de media. Hoewel we met minder geld toe moeten en hoewel dat veel mensen zal raken, ben ik er toch van overtuigd dat we ons met elkaar inzetten voor een sociaal acceptabel resultaat.

Martin Knol,
wethouder sociale zaken
Bron: Gemeente Zwolle