Gemeente Zwolle

Voortgangsreportage project Loverboys 2003

De voortgangsrapportage 2003 van het project Loverboys is vastgesteld door het college van B&W. De resultaten van 2003 staan nu op een rij voor het project in Zwolle, waarin de gemeente samenwerkt met politie, openbaar ministerie, Travers, GGD en de hulpverlening, zoals Bureau Jeugdzorg.

In 2003 kreeg de GGD 255 vragen binnen van verschillende aard, zoals informatievragen, verzoeken om interviews en lezingen en natuurlijk de vragen om intermediaire doelgroepen te scholen in het signaleren van Loverboy-praktijken.

Loverboys is een landelijk fenomeen dat bijna dagelijks in de belangstelling van de media staat en van anderen. Daarom pleit de gemeente Zwolle voor een landelijk expertisecentrum Loverboys (Jeugdprostitutie). De gemeente heeft de aanvraag van Vrouwenopvang Friesland in Leeuwarden aan drie ministeries ondersteund om zo´n landelijk expertisecentrum te realiseren met rijksmiddelen.

Kort de andere monitorgegevens van 2003 op een rij: De politie heeft 58 meldingen binnen gekregen van mogelijk betrokkenen mannen. Nadat in 2002 de opsporingshandelingen leidden tot vijf juridische verdachten, hadden de opsporingshandelingen in 2003 als resultaat dat er drie verdachten werden opgespoord. Daarnaast werden drie mannen, waarvan aanwijzingen aanwezig waren dat zij zich inlieten met Loverboy-praktijken, opgepakt via andere delicten. Het Openbaar Ministerie heeft vier verdachten voor mensenhandel vervolgd. Tegen drie verdachten is proces-verbaal opgemaakt. Hiervan zijn er inmiddels twee veroordeeld.
De hulpverlening kreeg 102 meldingen van mogelijke slachtoffers. In 35 gevallen is er daadwerkelijk een hulpverleningstraject ingezet. Twaalf tijdelijke opvangplaatsen zijn georganiseerd voor slachtoffers.


---