Gemeente Heerlen

Selectieve besluitenlijst collegevergadering 10 februari 2004

CSA - 2638 Opheffen beheersregels nutsfonds

In 1998 werd uit de netto opbrengsten van het gemeentelijk aandelenbezit N.V. Nutsbedrijf Heerlen het Nutsfonds gevormd met een beginsaldo van E 47,6 miljoen. Het fonds heeft als doel: de (co-)financiering van structuurversterkende projecten in de stad die naast een financieel/economisch, ook een maatschappelijk rendement opleveren. Zulke projecten werden vermeld in het Meerjarig College Programma 1998-2002 (onder meer het Glaspaleis, centrum Noord, het sluitend maken van de binnenring, stadswinkels en buurtontwikkelingsplannen). Voor de financiering werd gedurende de jaren 1999 t/m 2002 E 5,7 miljoen aan het nutsfonds onttrokken. Volgens de destijds heersende opvatting zouden door de uitvoering van deze projecten inkomsten worden gegenereerd waarmee het fonds dan weer gevoed diende te worden (de revolving-fundgedachte). Deze inkomsten zouden dan hoofdzakelijk moeten voortkomen uit onroerende-zaakbelastingen van nieuwbouwprojecten, alsmede uit een verhoging van de algemene uitkering uit het Gemeentefonds door een toename van het aantal woningen. Ofschoon dat als voorwaarde werd vastgelegd in de beheersregels nutsfonds, is uit de praktijk gebleken dat de projecten tot dusver weliswaar maatschappelijk rendement opleveren, maar geen direct aanwijsbaar financieel rendement. Ook in het lopende Meerjarig Bestuurlijk Programma zijn tal van projecten aan te wijzen die een duurzaam maatschappelijk rendement opleveren, maar geen financiële opbrengsten van enige betekenis genereren. Het is dan ook niet zinvol om beheersregels te handhaven die het genereren van opbrengsten juist als voorwaarde stellen om als project voor een bijdrage uit het nutsfonds in aanmerking te kunnen komen. Daarom zal het college aan de raad voorstellen het besluit te nemen de beheersregels nutsfonds in te trekken.

CSA - 1114 Politieschool

Momenteel wordt er gewerkt aan een masterplan om op de locatie van de voormalige politieschool een politie- en euregionaal veiligheidscentrum te vestigen. Het centrum zal "De Caumer" gaan heten en op termijn wordt hier het Zuidlimburgse crisiscentrum gevestigd. Het college van burgemeester en wethouders gaat gesprekken voeren met de regiopolitie Limburg-Zuid om te kijken of de gemeente Heerlen opleidingen kan verzorgen in dit nieuwe centrum. Het gaat om theoretische en praktische opleidingen van het Bureau Toezicht Leefomgeving en opleidingen die verzorgd worden door de stafafdeling Personeel en Organisatie van de gemeente. Ook zal het college bepleiten om alle activiteiten op het gebied van rampenbestrijding op deze plek te concentreren.

WWS - 1850 Stopzetten samenwerking sociale recherche binnen de regio Parkstad Limburg

en

WWS - 2246 Voortzetting van het onderzoek naar samenwerking uitvoering sociale zekerheid tussen de drie diensten Sociale Zaken van Heerlen, Maastricht, Sittard-Geleen en het inrichten van een intergemeentelijke projectstructuur waarin zowel het bestuurlijk als het ambtelijk niveau betrokken is.

Zie persbericht

De regionale samenwerking in Parkstad Limburg op het gebied van de sociale recherche gaat niet door. Na het uittreden van de gemeenten Kerkrade en Brunssum heeft Heerlen aangegeven dat het draagvlak voor een regionale sociale recherche te klein is geworden en dat het onverantwoord is om nog langer door te gaan. De gemeente Heerlen gaat nu kijken of samenwerking op dit gebied mogelijk is met de Sittard-Geleen en Maastricht. De huidige samenwerking tussen Heerlen en de instelling Kompas, op het gebied van sociale recherche, blijft gehandhaafd.

WWS - 2614 Beschikbaarstelling van een gemeentesubsidie t.b.v. de theaterproductie van DOGTROEP op locatie te Heerlen in maart 2004

Het internationaal bekende Amsterdamse theatergezelschap Dogtroep komt naar Heerlen. De gemeente Heerlen is erin geslaagd speciaal in en rond het Parkstad Limburg Theater Heerlen een theatervoorstelling door Dogtroep te laten produceren. Hiermee wil het college de tijdelijke sluiting en herstructurering van de schouwburg niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Bovendien versterkt Heerlen hiermee opnieuw haar reputatie van stad met vernieuwende cultuur.

Dogtroep heeft reeds een tweetal keren een, landelijk, spraakmakende productie in Heerlen gerealiseerd. Reden waarom de gemeente Heerlen nu opnieuw in overleg met het gezelschap getreden is, om weer een nieuwe theaterproductie in Heerlen te maken. Ook van de zijde van de provincie Limburg kwamen signalen dat een dergelijk initiatief ook op provinciaal niveau ondersteund zou worden. Als locatie werd aangegeven dat het wellicht een idee zou zijn om de theaterproductie te realiseren in het Parkstad Limburg Theater te Heerlen. Het theater is gesloten en dat vormt een uitdaging voor een productie die overal plaatsvindt behalve op het toneel. In het najaar van 2004 zal Dogtroep een productie maken ter gelegenheid van de opening van de Nederlandse ambassade in Berlijn.

Bij de theatervoorstelling zal de muzikale amateurwereld uit Heerlen (harmonieën en fanfares) alsmede ook de popscene uit de regio worden betrokken. Ook zal daaraan een educatief CKV-traject worden gekoppeld zodat ook leerlingen uit het voortgezet onderwijs daarbij betrokken zullen worden. Daarnaast is van de zijde van TELEAC te kennen gegeven dat men met Dogtroep een film wil produceren over de totstandkoming van een theaterproductie op locatie te Heerlen. De voorstellingen vinden plaats van 17 maart t/m 3 april 2004 met uitzondering van de zondagen en maandagen.

Nagekomen onderwerp

Klankbordgroep Veiligheid

De commissie VVM heeft in 2003 een hoorzitting georganiseerd rond het thema veiligheid. Naar aanleiding van deze hoorzitting heeft de raad een aantal aanbevelingen gedaan richting het college. Een van die aanbevelingen was dat de burger nauwer bij het veiligheidsbeleid zou moeten worden betrokken. Het college heeft besloten een klankbordgroep Veiligheid in het leven te gaan roepen. In deze klankbordgroep, die 2 keer per jaar bij elkaar zal worden geroepen, hebben zowel burgers als maatschappelijke organisaties zitting. Doel van de klankbordgroep m.b.t. het thema veiligheid is tweeledig. Enerzijds biedt het de mogelijkheid voor de gemeente om op andere dan de gebruikelijke wijze aan te geven hoe het veiligheidsbeleid is vormgegeven, welke keuzes hierbij spelen en welke resultaten en knelpunten daarbij aan de orde zijn. In dit geval gaat het om veiligheidscommunicatie. Anderzijds biedt het burgers, organisaties en maatschappelijke partners de mogelijkheid om te reflecteren op het Heerlens veiligheidsbeleid op stedelijk niveau. Dit komt tegemoet aan de wens van de commissie om de burgers sterker bij het veiligheidsbeleid van de gemeente Heerlen te betrekken. Aangegeven kan worden op welke wijze men de veiligheid en het door de gemeente gevoerde beleid op dit thema ervaart. Kritische kanttekeningen, aan- of opmerkingen en suggesties kunnen dan vervolgens in het veiligheidsbeleid meegenomen worden.


---- --
b e r i c h t

r
i
c
h
t
mogelijke samenwerking met Maastricht en sittard-geleen Regionale sociale recherche van de baan

De regionale samenwerking in Parkstad Limburg op het gebied van de sociale recherche gaat niet door. Na het afhaken van de gemeenten Kerkrade, Brunssum en Onderbanken heeft Heerlen aangegeven dat het draagvlak voor een regionale sociale recherche te klein is geworden en dat het onverantwoord is om nog langer door te gaan. De gemeente Heerlen gaat nu kijken of samenwerking op dit gebied mogelijk is met Sittard-Geleen en Maastricht. De huidige samenwerking tussen Heerlen en de instelling Kompas, op het gebied van sociale recherche, blijft gehandhaafd.

De gemeente Kerkrade haakte eind vorig jaar af doordat, met de komst van de Wet Werk en Bijstand, gewijzigde inzichten ontstonden over de strategische doelstelling van de Kerkraadse sector Sociale Zaken en werkgelegenheid. Voor de gemeente Brunssum was het afhaken van Kerkrade reden om het genomen besluit te heroverwegen. Uiteindelijk gaf het college aan de taken van de sociale recherche liever zelfstandig te blijven uitvoeren. Reden daavoor zijn de kosten van het samenwerkingsverband en de wens om vooral zelf sturing te kunnen geven aan de accentverschuiving van repressie naar preventie. Ook de gemeente Onderbanken heeft zich uiteindelijk teruggetrokken. Ze gaf daarvoor dezelfde argumentatie als de gemeente Brunssum.

Het besluit om de samenwerking op het gebied van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tussen de gemeenten Sittard-Geleen, Maastricht en Heerlen te onderzoeken dateert van 1 oktober 2003. Op die dag ondertekenden de drie grote gemeenten in Zuid-Limburg een convenant waarin ze de intentie tot samenwerking vastlegden. Momenteel bevinden de drie gemeenten zich in de onderzoeksfase waarin wordt bekeken op welke terreinen er kan worden samengewerkt. Eén van de onderzochte terreinen is de sociale recherche. Mocht samenwerking op dit gebied mogelijk zijn dan zal dit samenwerkingsverband in een latere fase ook opengesteld worden voor andere gemeenten in Zuid-Limburg.

Gemeente Heerlen, 10 februari 2004
Afdeling Communicatie

Monique Leurs, tel. (045)5604070

persvoorlichting@heerlen.nl


---- --