Ingezonden persbericht


Amsterdam int binnenhavengeld per SMS met Inter Access-oplossing

Nieuwe functionaliteit vergroot efficiëntie voor beroepsvaart en dienst Binnenwaterbeheer Amsterdam

Hilversum, 11 februari 2004 - Inter Access heeft voor Binnenwaterbeheer Amsterdam (BBA) een functionaliteit ontwikkeld waarmee binnenvaartschippers via een SMS-bericht aangifte kunnen doen van binnenhavengeld. Een mobiele telefoon met SMS-functie en het eenmalig afsluiten van een SMS-contract met BBA is voldoende om gebruik te kunnen maken van deze efficiënte functionaliteit. Inter Access ontwikkelde al eerder het Binnenhavengeldsysteem voor BBA, de aangifte per SMS is een uitbreiding van dit systeem. De SMS-aangifte vormt een perfecte oplossing voor schippers die niet zijn aangesloten bij een grote rederij of geen internetaansluiting op hun schip hebben.

Met de SMS-aangifte heeft BBA een primeur. De dienst houdt toezicht op het Amsterdamse water en is verantwoordelijk voor het bedienen van bruggen en sluizen in de stad. Daarnaast heeft BBA als taak het binnenhavengeld te innen dat beroepsschippers moeten afdragen voor het gebruik van het Amsterdamse water. Nu kunnen binnenvaartschippers zodra ze Amsterdam binnenvaren een SMS-bericht met pincode sturen naar een speciaal BBA-telefoonnummer. Het door Inter Access ontwikkelde systeem herkent het nummer van de schipper en weet welk contract deze met BBA heeft gesloten. Het systeem berekent vervolgens het meest voordelige tarief en stuurt een SMS terug met daarin de bevestiging en het bedrag. Tevens genereert het systeem een papieren factuur die per post naar de schipper verstuurd wordt. De schippers betalen vervolgens via een machtiging of per acceptgiro.

"Nu kunnen ook schippers die aan boord geen gebruik kunnen maken van internet, toch op een makkelijke en snelle manier aangifte doen van binnenhavengeld", zegt Lisette Forrer, communicatieadviseur van BBA. "Om deze schippers tegemoet te komen en hen ook de mogelijkheid te bieden snel, efficiënt en zonder vertraging aangifte te doen, hebben we in samenwerking met Inter Access de SMS-functionaliteit ontwikkeld en geïmplementeerd."

"Enkele jaren geleden zijn we door BBA ingeschakeld voor de ontwikkeling van het zogenaamde Binnenhavengeldsysteem III", zegt Eric Blaauw, Account Manager van Inter Access. "We hebben ons de afgelopen jaren sterk verdiept in de haven- en transportsector en kennen de behoeften van deze markt. Op basis van deze kennis, krachtige technologie en in nauwe samenwerking met BBA hebben we het Binnenhavengeldsysteem ontworpen en gebouwd. Dit systeem biedt een oplossing voor elke organisatie die binnenhavengeld heft en int. Het succes wordt onderstreept door het feit dat we Waterbelast, de oplossing waarvan het Binnenhavengeldsysteem deel uitmaakt, nu implementeren in Rotterdam."

Over Binnenwaterbeheer Amsterdam
Binnenwaterbeheer Amsterdam (BBA) bedient de bruggen en sluizen in Amsterdam, houdt toezicht op het water, heft en int het binnenhavengeld voor de plezier- en beroepsvaart en verleent vergunningen voor woonboten en voor evenementen op het water. Het gebied waarin BBA opereert, omvat alle wateren binnen de Gemeente Amsterdam met uitzondering van de havens en het IJ. De stadsdelen hebben hun eigen bevoegdheden, maar kunnen diensten van BBA inhuren voor het beheer in hun stadsdeel.