Petroplus International N.V.

Published: 17:40 11.02.2004 GMT+1 /Source: Petroplus International NV /AEX: PETRP /ISIN: NL0000376937

Petroplus verkoopt onbemande tankstations Tango aan Kuwait Petroleum voor EUR 72 miljoen

LNG project vordert conform verwachting, substantiële boekwinst verwacht in de tweede helft van 2004 Vierde kwartaal- en jaarresultaat 2003 verliesgevend, hoofdzakelijk als gevolg van eenmalige oorzaken

Overeenkomst over verkoop van Tango
Petroplus International NV ("Petroplus") en Kuwait Petroleum Nederland BV ("Kuwait Petroleum"), een dochtermaatschappij van Kuwait Petroleum Corporation, kondigen aan dat zij een bindende koop- en leveringsovereenkomst hebben ondertekend voor Tango, de succesvolle keten van onbemande tankstations. Onder de voorwaarden van de overeenkomst zal Kuwait Petroleum de activiteiten en juridische entiteiten van Tango in Nederland, België en Spanje overnemen. De formele voltooiing van de transactie blijft onder voorbehoud van het verkrijgen van de goedkeuring van de Nederlandse Mededingingsautoriteit. De Duitse mededingingsautoriteit (Bundeskartellamt) heeft aangegeven dat het geen bezwaren tegen de voorgenomen transactie heeft.

Onder de voorwaarden van de verkoopovereenkomst zal Petroplus voor haar belang van 95% een vergoeding ontvangen van in totaal netto circa EUR 72 miljoen in contanten, na aftrek van werkkapitaal en alle transactiekosten. Op voorwaarde dat goedkeuring van de mededingingsautoriteiten wordt verkregen, zal Petroplus uit de verkoop van Tango in het eerste kwartaal van 2004 een boekwinst van circa EUR 52 miljoen realiseren .

De activiteiten van Tango zullen naar verwachting per 1 maart 2004 worden overgedragen.

LNG project Milford Haven
Petroplus geeft ook een update op de ontwikkelingen met betrekking tot het LNG project in Milford Haven (VK). De onderhandelingen met de potentiële partners (BG Energy Holdings Ltd. en Petronas) vorderen conform de verwachtingen.

De verwachting is nu gerechtvaardigd dat het LNG project zal doorgaan zoals gepland. De bouw zal in de tweede helft van 2004 van start gaan, op voorwaarde dat het project zich de komende maanden overeenkomstig de verwachtingen ontwikkelt. De voltooiing van de transacties met beide partners zal naar verwachting ook in de tweede helft van 2004 plaatsvinden op welk moment Petroplus een boekwinst verwacht te realiseren die sterk hoger1 is dan de Tango boekwinst van EUR 52 miljoen.

Resultaten vierde kwartaal en geheel jaar 2003
Petroplus kondigt vandaag verder aan dat het vierde kwartaalresultaat negatief zal zijn als gevolg van teleurstellende prestaties van de raffinaderij in Antwerpen, het supply & trading kantoor in Dubai en de groothandelsactiviteiten. Verder had de zwakke Amerikaanse dollar een negatieve invloed op de algehele prestaties van de groep. Het cumulatieve effect van deze negatieve invloeden is dusdanig dat het geconsolideerde netto resultaat* van de Petroplus groep over geheel 2003 negatief zal uitkomen en geen materiële verbetering zal vertonen in vergelijking tot het jaar 2002. (*Netto inkomen vóór EUR 40 miljoen buitengewone kosten voor de Antwerpen reorganisatie en bijzondere waardevermindering.)

In het vierde kwartaal stond de raffinaderij in Antwerpen in het teken van de reorganisatie en de crude unit was gedurende de gehele periode gesloten. Eind december is een sociaal plan overeengekomen met de ondernemingsraad en vakbonden. In totaal komen als gevolg van de reorganisatie 55 vaste en 10 tijdelijke arbeidsplaatsen te vervallen. De suboptimale operationele omstandigheden van de raffinaderij hadden in het vierde kwartaal aanzienlijk negatieve gevolgen voor de prestaties. Tevens was de nieuwe ontzwavelingsinstallatie niet in staat de te verwachten resultaten te genereren als gevolg van de lager dan verwachte ULSD marges.

De groothandelsactiviteiten hadden een moeilijke periode als gevolg van het milde weer en het ruime productaanbod in de markt hetgeen een negatief effect op de marges had. In Duitsland overweegt Petroplus diverse opties ten aanzien van de toekomst van deze activiteiten. Verdere aankondigingen zullen te zijner tijd worden gedaan.

De negatieve ontwikkeling van het resultaat van het kantoor in Dubai duurde voort in het vierde kwartaal. Verder bleek, als gevolg van het niet nakomen van verplichtingen van een belangrijke wederpartij, het noodzakelijk om een voorziening te nemen ten laste van het 2003 resultaat. Als gevolg van deze ontwikkelingen heeft Petroplus besloten het management van de activiteiten van het Dubai supply & trading kantoor over te brengen naar het Europese supply & trading hoofdkantoor in Zug. Vanaf 1 januari 2004 is het kantoor in Dubai slechts een "representative en originating" kantoor. Petroplus zal nadrukkelijk haar claim op de in gebreke gebleven wederpartij proberen in te vorderen.

Petroplus realiseert raffinagemarges in Amerikaanse dollars. Hoewel er een verlichtend effect bestaat door de andere activiteiten van de groep is, heeft de verdere verzwakking van de dollar in het vierde kwartaal een algeheel negatief effect op de brutomarge van Petroplus gehad.

Conform de financiële agenda publiceert Petroplus op 9 maart 2004 voorbeurs haar 2003 jaarcijfers.


_____________

1 Schaal van Mock