Gemeente Helmond


Dienstverlening via internet nog beter

De gemeente Helmond werkt hard aan dienstverlening via het internet. De website van de gemeente is zelfs genomineerd voor de landelijke prijs voor overheidssites, de Webwijzer Award 2003. Een eer, die slechts 10 van de 1100 overheidssites ten deel is gevallen.

De dienstverlening kan echter nog uitgebreider en beter. Over enkele maanden is het mogelijk om bijvoorbeeld verhuizingen en uittreksels uit de burgerlijke stand rechtstreeks via www.helmond.nl te regelen. Niet lang daarna zal meer dienstverlening via het internet afgehandeld kunnen worden, zoals aangelegenheden die te maken hebben met zorg, bouwen en wonen en met de leefomgeving.

Om dit alles mogelijk te maken heeft de gemeente een overeenkomst met Cap Gemini Ernst & Young gesloten voor de implementatie van de software voor bovenstaande diensten. Via deze software wordt het mogelijk om via internet gemeentelijke producten en diensten aan te vragen én op de hoogte gehouden te worden van de status van de aanvraag. Binnen de gemeente wordt deze aanvraag via de gemeentelijke website automatisch verwerkt in de grote computersystemen van de gemeente. Hierdoor wordt én de gemeentelijke dienstverlening verbeterd én kan de gemeente efficiënter werken.

Web Intake Systeem (WIS)
Basis voor de software vormt het Web Intake Systeem (WIS) van de gemeente Dordrecht. WIS wordt in opdracht van de gemeente Helmond verder ontwikkeld. WIS kan vervolgens worden hergebruikt door alle Nederlandse gemeenten. Dit past goed binnen het landelijk streven van de overheid om gemeenten beter te laten samenwerken op ICT-gebied. Op den duur zal het grootste deel van de gemeentelijke dienstverlening via de elektronische snelweg kunnen verlopen. De stadswinkel komt zo bij de mensen thuis, 7 dagen per week, desgewenst dag en nacht.
---

| |