Nederlands Architectuurinstituut

Rotterdam, 5 december 2003

Grootste Koolhaas Overzichtstentoonstelling in NAi en Kunsthal

START
De Rem Koolhaas/OMA Collectie in het Nederlands Architectuurinstituut 12 februari t/m 23 mei 2004 in Zaal 1

CONTENT
Rem Koolhaas en OMA-AMO. Gebouwen, projecten en concepten sinds 1996 27 maart t/m 29 augustus 2004, Kunsthal Rotterdam.

In de periode 27 maart t/m 23 mei zal het Museumpark in Rotterdam in het teken staan van het werk van Rem Koolhaas en zijn Office for Metropolitan Architecture (OMA). Onder de noemer START toont het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) het volledige archief van Rem Koolhaas/OMA uit de periode 1978-1995.
In de Kunsthal is de grote tentoonstelling CONTENT te zien met werk vanaf 1996. Bovendien zijn de Kunsthal en het Museumpark, dat zich tussen deze twee gebouwen in bevindt, ook door OMA ontworpen.

Werk
START in het NAi opent op 11 februari en zal als een open archief functioneren. In Zaal 1 wordt naast de gebruikelijke presentatieruimte een werkruimte gecreëerd met daarin het volledige archief. In deze ruimte zijn medewerkers zichtbaar aan het werk met de tekeningen, schetsen en maquettes uit het depot. Het NAi toont dus niet alleen de projecten van de architect, maar laat tevens de werkzaamheden zien die bij het beheren van dit bijzondere archief horen. Met behulp van een database die speciaal voor de tentoonstelling ontworpen is, kunnen bezoekers achtergrondinformatie vergaren en ter plekke materiaal opvragen. Aan de hand van meerdere selecties uit het archief worden bovendien verschillende verhaallijnen geïllustreerd en komt het archief weer tot leven. Deze selecties wisselen een aantal keer binnen de duur van de tentoonstelling en worden in de presentatieruimte tentoongesteld. Dit wisselende programma maakt meerdere bezoeken aan de tentoonstelling dan ook meer dan de moeite waard.

Collectie
In 1987, 1988 en in de periode 1994-1996 ging het NAi over tot de verwerving van delen van het OMA archief. Deze archiefdelen bevatten het vroeg Nederlandse werk uit de periode 1978-1995 met hoogtepunten als het Nederlands Danstheater in Den Haag en de Kunsthal in Rotterdam. Baanbrekende buitenlandse projecten als het Zentrum für Kunst und Medientechnologie (Karlsruhe, Duitsland) en de bibliotheek Jussieu (Parijs) zijn ook vertegenwoordigd. De collectie van het NAi bestaat inmiddels uit ruim vijfhonderd archieven van Nederlandse architecten en stedenbouwkundigen. Het archief van Rem Koolhaas/OMA behoort onomstotelijk tot de top tien hiervan.

Ambassade
Directe aanleiding voor de tentoonstelling CONTENT in de Kunsthal Rotterdam is de spoedige oplevering van drie grootschalige gebouwen waar met spanning naar wordt uitgekeken: de Nederlandse ambassade in Berlijn, het concertgebouw Casa da Musica in Porto en de openbare bibliotheek in Seattle. CONTENT geeft aan de hand van een twintigtal thema's en een bijzonder tentoonstellingsontwerp inzicht in het ontwerpen en denken van OMA en AMO. De uitgewerkte thema's zijn onder meer High-rise (Hyperbuilding, Bangkok, 1996; Universal Headquarters, Los Angeles, 1996), Museum (uitbreiding Whitney Museum, New York, 2001; Guggenheim Hermitage Museum in Las Vegas, 2000), Prada en Europe. Talrijke maquettes van gerealiseerde en ongerealiseerde projecten ondersteunen de thema's. Diverse kunstenaars als Tony Oursler, Jeff Preiss en Candida Höfer leveren bovendien bijdragen in de vorm van installaties, film en fotografie.
CONTENT is tot en met 18 januari te zien in de Neue Nationalgalerie in Berlijn.

CONTENT in de Kunsthal komt tot stand door een samenwerking van het NAi met OMA, Staatliche Museen zu Berlin (SMB) en de Kunsthal Rotterdam.
START wordt door het NAi geproduceerd.

---

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunnen journalisten zich wenden tot het team Marketing en Communicatie van het NAi: Edwin Pelser (coördinator), tel 010-4401235
Carolien Ruigrok, tel 010-4401235
Astrid Karbaat, tel 010-4401260
Pepijn Lemmens, tel 010-4401253
fax 010-4366975, e-mail press@nai.nl

Publieksinformatie over START / CONTENT

NAi persbeelden