Gemeente Geldermalsen

Gemeente Geldermalsen start experiment met eigen onderkomen voor jongeren

Jeugd- en jongerenbeleid

26 januari 2004 - Op korte termijn stelt het gemeentebestuur voor een proefperiode de voormalige scoutinggebouwtjes nabij het NS-station (Genteldijk) als eigen onderkomen aan de jongeren van Geldermalsen ter beschikking.

Investeren in de jeugd is investeren in de toekomst, een stelling die je zeker de laatste tijd tegen allerlei achtergronden met regelmaat hoort verkondigen. In de eerste plaats een zaak van ouders én jongeren zelf, maar ook het gemeentebestuur onderkent hier een stuk verantwoordelijkheid. Binnen de gemeente Geldermalsen kan op dit moment niet worden gesproken van een jongerenprobleem. Natuurlijk doen zich soms kleine incidenten voor als gevolg van hangjongeren, maar deze zijn altijd van een dusdanige schaal, dat zij in goed overleg kunnen worden opgelost. Dat neemt niet weg, dat de gemeente in het kader van het jeugd- en jongerenbeleid actief wil inspelen op ontwikkelingen, reacties uit de samenleving en wensen vanuit de jongeren zelf.

Wat dit laatste betreft wordt het gemeentebestuur in toenemende mate gewezen op de behoefte aan een eigen onderkomen, een plaats waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten en gezamenlijk activiteiten kunnen ontplooien. Een begrijpelijk verzoek, maar niet eenvoudig in te willigen. Het is naar de mening van het gemeentebestuur te eenvoudig om gewoon een leegstand gebouw ter beschikking te stellen. Er zal ook gekeken moeten worden naar de wijze van gebruik, het onderhoud, eigen verantwoordelijkheden van de gebruikers, communicatie en omgang met de woonomgeving en toezicht c.q. begeleiding.

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten tot een experiment, vooralsnog voor de periode van één jaar. Hierbij worden de voormalige scoutinggebouwtjes nabij het NS-station als tijdelijke jongerenlocatie aan de doelgroep 18+ ter beschikking gesteld. Dit zal onder voorwaarden gebeuren. Er worden afspraken gemaakt over verantwoordelijkheden en bevoegdheden en het project zal begeleid worden door een inmiddels hiervoor aangetrokken jongerenopbouwwerker. Met dit experiment beoogt het gemeentebestuur vooral jongeren te laten ervaren dat ze verantwoordelijkheid kunnen dragen, dat ze merken dat het mogelijk is door samenwerking doelen te bereiken, dat ze bezig kunnen zijn met zinvolle zaken in hun eigen belang en dat samenwerking met politie en gemeente effect heeft.

Een groot aantal zaken moet nog nader worden uitgewerkt. De nabije woonomgeving is inmiddels schriftelijk geïnformeerd. De directe buren hebben daarnaast een uitnodiging ontvangen voor een informatiebijeenkomst in het gemeentehuis op donderdagavond 12 februari a.s. waar verder nog wat dieper op dit project wordt ingegaan.


---

___________________________
Nadere info t.b.v. de pers: de informatieavond is specifiek bedoeld voor een gedachtewisseling met direct omwonenden die ook persoonlijk zijn uitgenodigd. Overige belangstellenden zijn uiteraard welkom, maar het is niet de bedoeling dat zij actief aan de discussie gaan deelnemen.