Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 29/01/2004


---

Verloren gewaand notulenboek ARP terecht

"Vergadering van het Voorloopig Centraal Comité voor Antirevolutionaire Kiesvereenigingen,

met afgevaardigden van dien Kiesvereenigingen en Redacteuren van Antirevolutionaire

Bladen, gehouden op Donderdag, den 3^den April 1879, des namiddags te 12 ure,

in het Gebouw voor Kunsten en Wetenschappen (Schilderijzaal) te Utrecht"

Dankzij een particuliere schenking is het Historisch Documentatie Centrum van de VU in het bezit gekomen van het verloren gewaande, oudste notulenboek van de Anti-Revolutionaire Partij (ARP). Het gaat om een band die de notulen bevat van de vergadering van het Voorlopig Centraal Comité voor Antirevolutionaire Kiesverenigingen, gehouden op donderdag 3 april 1879, en van alle deputatenvergaderingen van 1881 tot en met 1933.

Op donderdag 12 februari aanstaande vindt in het hoofdgebouw van de VU de officiële overdracht van dit historische stuk plaats.

De schenking is volgens archivaris Hans Seijlhouwer van het Historisch Documentatie Centrum van grote waarde en de opwinding is dan ook groot. Seijlhouwer: "Het HDC bezit dan wel het archief van de ARP, maar daarin ontbreekt vrijwel het gehele vooroorlogse deel. Het grootste gedeelte van het archief is immers in 1941 door de Duitse bezetter in beslag genomen en wordt sindsdien als verloren beschouwd. De verrassing was groot toen in januari van dit jaar mr. Jan R. Haverkamp te Zeist ons benaderde met de mededeling dat hij in het bezit was van het eerste notulenboek. Het is een unieke vondst en een belangrijke aanvulling op de kennis van de vroegste partijgeschiedenis."

De overdracht zal worden omlijst met korte voordrachten over het opduiken van het archiefstuk:

* Prof. dr. D.Th. Kuiper (emeritus hoogleraar Algemene Sociologie en ARP-kenner) zal spreken over de sociale netwerken binnen de Antirevolutionaire Partij, en daarmee een mogelijke verklaring aanreiken voor de omwegen waarlangs dit archiefstuk tenslotte op het Documentatiecentrum belandde.

* Dr. R. Janssens, schreef een proefschrift over de vroege geschiedenis van de ARP ("De opbouw van de Antirevolutionaire Partij, 1850 1888") en kan als geen ander het belang van dit notulenboek uiteen zetten.