Universiteit van Tilburg

Snaartheorie

Studium Generale presenteert: Snaartheorie

Studium Generale presenteert een lezing over de Snaartheorie, die gehouden zal worden door door Robbert Dijkgraaf, hoogleraar mathematische fysica aan de Universiteit van Amsterdam. De Snaartheorie is op dit moment de beste kandidaat voor een allesoverkoepelende theorie, die de quantummechanica en de relativiteitstheorie verbindt.

De moderne natuurkunde berust op twee zeer succesvolle theorieën. De quantummechanica beschrijft de wetmatigheden in de wereld van atomen en elementaire deeltjes. De relativiteitstheorie van Einstein doet hetzelfde voor hemellichamen en het heelal zelf. Helaas zijn deze twee theorieën niet met elkaar in overeenstemming te brengen. Daarmee blijven een aantal grote vragen, zoals de beschrijving van de oerknal, zwarte gaten en de aard van ruimte en tijd op de allerkleinste afstanden onbeantwoord. De situatie is ook om een andere reden onbevredigend. Natuurkundigen streven namelijk naar één alles-omvattende, consistente theorie, waar alle deeltheorieën in opgenomen zijn.
Einstein besteedde de laatste jaren van zijn leven vrijwel geheel, maar vergeefs, aan het zoeken naar zon geünificeerde theorie.

De Snaartheorie is op dit moment de beste kandidaat voor zo'n allesoverkoepelende theorie. Ondanks de grote wiskundige complexiteiten, leidt deze tot wonderbaarlijke voorspellingen: extra ruimtedimensies opgekruld in vreemde wiskundige vormen, alle deeltjes en krachten gemaakt uit de meetkunde van ruimte-tijd, en zelfs een universum dat als een vliegend tapijt rondzweeft. Er is grote hoop dat in de volgende ronde van experimenten met de nieuwste deeltjesversnellers en satellieten een tipje van de sluier wordt opgelicht.

In dit programma zal Robbert Dijkgraaf de Snaartheorie toelichten. Dijkgraaf heeft al diverse malen laten zien dat hij in staat is om de zeer abstracte Snaartheorie succesvol uit te leggen aan niet-fysici.

Robbert Dijkgraaf is sinds 1992 hoogleraar mathematische fysica aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is opgeleid in Utrecht (waar hij promoveerde bij Gerard 't Hooft) en werkte eerder in Princeton. In 2003 werd hij lid van Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en kreeg hij de Spinoza-prijs van NWO.

Programma
Donderdag 12 februari, 13.00 14.00 uur
Black Box, geb. K Studentencentrum UvT
Toegang vrij

Voordracht Snaartheorie
door Robbert Dijkgraaf, hoogleraar mathematische fysica Universiteit van Amsterdam

Noot voor de pers

Studium Generale zet zich in voor een brede academische vorming op de universiteit door het organiseren van oa symposia, discussies, talkshows en theater op de UvT. De programmas zijn gratis en voor iedereen vrij toegankelijk, tenzij anders vermeld. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Studium Generale, Marsel van Hoorn, tel 013-4662266/2841

Tilburg, 5 februari 2004
Laatst gewijzigd: donderdag 05 februari 2004 bullet Meer zoekmogelijkheden
bullet Wetenschap en onderzoek

Zie ook

Contact
E-mail: M.M.C.Hanssen