Gemeente Voorburg-Leidschendam


Jongerensite gaat live op 12 februari

Persbericht, Leidschendam-Voorburg, 10 februari 2004
---

Doe je ding op www.youngLeVel.nl

Op donderdag 12 februari geeft wethouder Hans Beenakker van jeugd- en jongerenbeleid om 7.30 uur het startsein voor de gemeentelijke jongerensite www.youngLeVel.nl. Deze site is voor en door jongeren van 12 tot 20 jaar en bevat allerlei informatie die voor deze doelgroep van belang is. www.youngLeVel.nl is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met jongeren uit de gemeente, en ook in het vervolgtraject is het de bedoeling dat de jongeren een actieve rol nemen in de site.

De jongerensite krijgt met regelmaat projecten waar jongeren aan kunnen meedoen.
Het eerste grote project van www.youngLeVel.nl is een wedstrijd. Jongeren met een goed idee kunnen een team vormen en het idee verder uitwerken tot een concreet plan. De winnaar van deze wedstrijd wordt bekend tijdens een speciale jongerengemeenteraad op 6 april. Wie wint, mag het project uitvoeren.

De lancering van www.youngLeVel.nl gebeurt gedurende de ochtend. Om 11.30 uur is er een persconferentie in KJ44 (Koningin Julianaweg 44) in Leidschendam.

Daarom www.youngLeVel.nl
Hans Beenakker legt uit waarom de keuze is gevallen op een aparte jongerensite: Jongeren in Leidschendam-Voorburg zijn een heel eigen doelgroep van beleid waarmee we graag meer contact zouden willen. Uit een eerder onderzoek kwam naar voren dat jongeren best dingen samen met de gemeente willen oppakken, maar dat ze hierbij wel serieus willen worden genomen. Gezien de snelheid van het medium internet is daarom de keuze gevallen op een eigen jongerensite, voor en door de doelgroep. Onder de titel doe je ding streeft de gemeente ernaar zoveel mogelijk beleidsonderwerpen die jongeren aangaan samen met hen te doen.

De eigenheid van de site is ook duidelijk zichtbaar in de vormgeving; in de gebruikte kleuren zijn in de verte de huisstijlkleuren van de gemeente herkenbaar, maar de jongeren zelf hebben een zware stem gehad in het eindresultaat.

De wedstrijd
Voor het eerste project stelt de gemeente 10.000,00 beschikbaar voor een goed idee. Jongeren van 12 tot 20 jaar kunnen hun idee voor de stad, wijk, straat en dergelijke indienen in de vorm van een projectplan. Het plan moet aan een aantal voorwaarden voldoen; daarom zijn er voor de deelnemers meedoepakketten verkrijgbaar waar precies in staat wat ze moeten doen. De ingediende plannen worden beoordeeld, en de grote finale is op 6 april tijdens de jongerengemeenteraad. De winnaar mag zijn of haar plan samen met de gemeente ten uitvoer brengen. Alle benodigde wedstrijdinformatie is uiteraard ook te vinden op www.youngLeVel.nl.

Informatie, polls, evenementen, paparazzi en redactie Op www.youngLeVel.nl vindt de bezoeker alle informatie die een gemeente heeft voor jongeren, zoals informatie over (zelfstandig) wonen, werken, opleidingen, en adressen van jongereninstanties. Verder is er een evenementenkalender en kunnen jongeren zich aanmelden als paparazzo: ze kunnen filmpjes en fotos maken over hun dagelijks leven. Na de introductie van de site wordt er een jongerenredactie geïnstalleerd; op die manier blijft het voor-en-door-jongeren-principe gewaarborgd.