Gemeente Eindhoven

Persbericht: 10 februari 2004, no. 41

Prijsuitreiking ontwerpwedstrijd STOP huiselijk geweld!

Op donderdag 12 februari worden de eerste/ vierde en bonusprijs van de ontwerpwedstrijd STOP huiselijk geweld uitgereikt. De prijsuitreiking, aan leerlingen van het Pleincollege Aloyisius/ Roosten, vindt plaats in de globezaal van de stadsschouwburg tussen 11.15 en 11.45.

Geweld binnen relaties komt vaak voor en huiselijk geweld is strafbaar. Veel jongeren zijn zich hier niet van bewust. Om deze reden heeft de GGD Eindhoven, afdeling gezondheidsbevordering, in samenwerking met VMBO-scholen een ontwerpwedstrijd voor ansichtkaarten uitgeschreven. Deze week vindt de prijsuitreiking plaats aan verschillende leerlingen van het VMBO. In totaal worden er vier prijzen weggegeven en een bonusprijs voor een hele klas.

Leerlingen van in totaal 7 VMBO-scholen in Eindhoven hebben meegewerkt aan de ontwerpwedstrijd. De opdracht was om het thema geweld in relaties uit te beelden in de vorm van gedichten, verhalen, tekeningen etc. Het doel van deze eerste activiteit is dat jongeren zich bewust worden van het feit dat geweld binnen relaties voorkomt en dat huiselijk geweld strafbaar is.

Voor deze methodiek is gekozen om enerzijds jongeren op een actieve manier na te laten denken over het thema huiselijk geweld. Anderzijds wordt de boodschap en het ontwerp van de kaarten afgestemd op de belevingswereld van jongeren. Dit betekent dat de kaart aantrekkelijker is voor de doelgroep en dat de boodschap beter overkomt. De ontwerpwedstrijd, gericht op de doelgroep jonge relatiestarters, valt binnen het kader van het project STOP huiselijk geweld.

Kaarten
De ontwerpen worden gebruikt voor het maken van vier ansichtkaarten in het kader van STOP huiselijk geweld. Deze kaarten worden vanaf begin april verspreid onder alle leerlingen van het voortgezet onderwijs in Eindhoven. Op deze kaarten wordt ook het telefoonnummer vermeld van het meldpunt STOP huiselijk geweld. Dit meldpunt wordt de schakel tussen vraag en aanbod, tussen hulpvrager en hulpverlener.

De scholen die meegewerkt hebben zijn: Pleincollege de Burgh, Eckart en het Aloyisius/ Roosten, Christiaan Huygenscollege Strausslaan, Heliconopleiding Groenschool, Stedelijk College Henegouwenlaan en de Rooi Pannen afdeling VMBO.

© 2004 Gemeente Eindhoven