RANDSTAD NEDERLAND


7) Diemen, 12 februari 2004 9) Randstad WerkMonitor: één op vijf werknemers werkt ziek door Angst voor ontslag bijna verdubbeld

13) Uit angst voor ontslag werkt één op de vijf Nederlanders wel eens door, terwijl ze in enige mate 'ziek' zijn. Dit heeft een drukkend effect op de ziekteverzuimcijfers in ons land. Dit is een van de opvallende uitkomsten in het tweemaandelijkse onderzoek voor de Randstad WerkMonitor. Uit het onderzoek komt tevens naar voren dat werknemers in Nederland in de afgelopen twee maanden iets meer angst hebben gekregen voor het verliezen van hun huidige baan. Ook is in februari -net als in december- het vertrouwen afgenomen dat zij na verlies van hun baan ander werk op hetzelfde niveau kunnen vinden.

De uitkomsten van het onderzoek onder werkenden in Nederland leiden ertoe dat de Randstad Mobiliteitsindex tussen november en januari opnieuw is gedaald, zij het niet zo sterk als in voorgaande maanden. De trend die in de periode augustus/oktober zichtbaar was, zet zich evenwel door: de Nederlandse werknemer is ondanks een licht economisch herstel onverminderd pessimistisch.

De Randstad WerkMonitor brengt ontwikkelingen in de mobiliteit van werknemers in kaart, waarbij onder mobiliteit het wisselen van werkgever wordt verstaan. De metingen leveren zes maal per jaar een nieuwe stand op van de Randstad WerkMonitor, een index die de stemming weergeeft onder werkenden in Nederland. De peiling laat zien of ze vrezen voor hun baan, of ze plannen hebben om iets anders te zoeken en hoe ze hun kansen op de arbeidsmarkt inschatten. Randstad wil met het publiceren van de Randstad WerkMonitor inzicht verschaffen in de mobiliteit onder werknemers.

Angst groeit van 5% naar 9% Op de vraag 'Denkt u dat u binnen nu en zes maanden een baan bij een andere werkgever zou kunnen krijgen' antwoordt 25% van de werkenden in januari 2004 'zeker wel'. Daarnaast antwoord 45% 'waarschijnlijk wel'. Daarmee heeft dus 70% in het algemeen vertrouwen in het vinden van werk elders. Vergeleken met december (70%) is het algemeen vertrouwen stabiel gebleven en ligt nog steeds op een lager niveau dan augustus (81%) en oktober (75%). Het vinden van een van baan op hetzelfde niveau is echter een stuk lastiger. In augustus had 70% daar vertrouwen in, nu nog slechts 52%. Waarin december nog 5% van de ondervraagden erg bang is voor het verliezen van de eigen baan (de kans 'groot' acht), ligt dit in februari significant hoger, namelijk op 9%.

Ziek en toch werken Interessant is de vaststelling dat tussen 15 en 20 procent van de werkenden uit angst voor ontslag wel eens doorwerkt, ondanks enige mate van ziek zijn. Deze praktijk blijkt meer onder werkenden in de productie/industrie voor te komen dan onder werknemers bij overheid en in de dienstverlening. Het lijkt onontkoombaar dat 'ziek doorwerken' een rol speelt bij de vaststelling van het CBS dat het ziekteverzuim het laagste punt heeft bereikt sinds zes jaar. Mogelijk heeft ook het feit dat de werkgevers sinds januari zieke werknemers twee jaar lang moeten doorbetalen, enig drukkend effect op het ziekteverzuim. Volgens 39% van de werknemers zijn er in hun bedrijf namelijk maatregelen getroffen die het verzuim moeten terugdringen naar aanleiding van de nieuwe wetgeving.

28) Andere conclusies uit het onderzoek:

Veel werknemers denken dat werkgevers wel degelijk werknemers die vaak ziek zijn, achterstellen bij reorganisaties. Bijna driekwart (72%) is het met deze stelling eens. Bijna een kwart (24%) van de werkenden weet niet waar zij binnen hun bedrijf terecht kunnen met gezondheidsklachten. Hier ligt wellicht nog een kans voor werkgevers om langdurig ziekteverzuim te voorkomen. Griep is de grootste vijand van de werkgever, zo vindt 60% van de ondervraagde werkenden. Zij denken dat griep de nummer één reden is van ziekmelding binnen het bedrijf waar zij werken. De Ziekteverzuim Top 5 ziet er als volgt uit: 1. Griep 2. Stress, burnout 3. Overige lichamelijke klachten 4. Rugklachten 5. Privéproblemen

Werkenden in Nederland blijken talrijke en zeer uiteenlopende suggesties te hebben voor het verder terugdringen van het ziekteverzuim. Zij zien het verminderen van de werkdruk en verbetering van werkomstandigheden als belangrijkste manieren waarop hun werkgever het ziekteverzuim zou kunnen minimaliseren. Ook het verbeteren van de werksfeer wordt in dit kader vaak genoemd (door één op de tien werknemers). Opvallend is dat een strengere controle op het verzuim (door de ARBO) door weinig werknemers als oplossing wordt gezien. Ondanks dat griep de eerste oorzaak bleek van ziekmelding wordt verstrekking van een gratis griepprik door de werkgever slechts door een enkeling genoemd. Ziekteverzuim terugdringen? Dit helpt, zeggen werknemers: -mensen motiveren -hoger loon -gesprekken met werknemers (voor, tijdens, na ziekte) -stimuleren van sport -meer waardering tonen -gratis griepprik -terugbrengen reistijd -bij ziekte direct contact met leidinggevende -toepassing wet Poortwachter -verbeterd reïntegratieplan -preventieve maatregelen algemeen -divers (15%)

56) Toelichting illustratie Randstad WerkMonitor: De mobiliteitsindex geeft een indicatie van het aantal werkenden dat verwacht binnen nu en 6 maanden hetzelfde of vergelijkbaar werk te doen bij een andere werkgever. De index is gebaseerd op het aantal mensen dat positief antwoordt op deze vraag. De stand van de index is te zien aan de rechterzijde van de grafiek. Tussen augustus 2003 en februari 2004 is de index gedaald naar 95 punten.

-De mobiliteitsindex wordt voorspeld door een viertal factoren; te weten: -Het vertrouwen dat men heeft in een 'baanswitch' -Hoe groot men de kans inschat dat men de huidige baan verliest -Het aandeel mensen dat toe is aan een nieuwe uitdaging -De tevredenheid met de huidige werkgever.

In deze grafiek zijn vooralsnog alleen het vertrouwen en de ontslagangst getoond. In januari zijn deze namelijk verklarend voor de ontwikkeling in de gedaalde mobiliteit van werknemers.