Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Uitslagen watermonsters containers bekend

De uitslagen van de watermonsters van de berging van de tweede en derde container die het schip de Andinet op 21 december nabij Texel heeft verloren, zijn bekend. Net als bij de eerste container is bij de tweede een lichte verhoging van de concentratie arseen in het zeewater gemeten. De monsters zijn tijdens en vlak na de berging genomen. Bij de derde container vertoonde de concentratie van arseen bij de meting tijdens de berging een kortstondige uitschieter.

Op een afstand van 150 meter van de derde container werd een concentratie van 430 microgram per liter gemeten. Er was dus sprake van een korte hevige verhoging van de waarde, maar de concentratie werd snel verdund. Bij de meting van een paar minuten later was de waarde weer tot 1,5 microgram gedaald; de normale waarde van arseen in zeewater.

Als alle containers zijn gecontroleerd, kan een schatting worden gemaakt van de weggelekte hoeveelheid arseenpentoxide in het zeewater en de risicos voor het zeemilieu. De marine zoekt nog steeds naar de 63 losse vaten die de Andinet heeft verloren.