Gemeente Dongen


Geef uw mening over de ontwikkelingsscenarios 12-02-2004 09:30 Twee ontwikkelingsscenarios voor centrum gepresenteerd Tijdens de centrumbijeenkomst op 3 november vorig jaar gaven de deelnemers een zevental speerpunten mee aan de stedenbouwkundige, aan de hand waarvan ontwikkelingsscenarios moesten worden uitgewerkt. Twee aandachts-/knelpunten kwamen hierbij herhaaldelijk aan de orde: er moet voldoende aandacht zijn voor de woonfunctie in het centrum en er moet iets verbeterd met het winkelen. De stedenbouwkundige heeft twee ontwikkelingsscenarios uitgewerkt die beiden voldoen aan de speerpunten. Via de interactieve tentoonstelling die van 17 februari t/m 11 maart in het gemeentehuis te bezoeken is, kunt u uw voorkeur voor een scenario kenbaar maken.
De twee scenarios hebben de namen Wonen en Winkelen gekregen. Dit betekent niet dat het ene scenario inhoudt dat er alleen maar gewoond kan worden in het centrum en dat het andere inhoudt dat er een grootsteeds winkelcentrum ontwikkeld wordt waarbij wonen uit het centrum geweerd wordt. Het gaat om een accentverschuiving in de functies wonen en winkelen. Een keuze voor een bepaald ontwikkelingsscenario is een keuze voor een accent, voor een gewenste uitstraling van het centrum.

Het scenario Wonen
Het scenario Wonen is er in grote lijnen op gericht om een afgewogen mix van wonen en winkelen in het centrumbeeld te krijgen. Geen straat met alleen maar winkelgevels, maar ook woonhuizen er tussendoor. Een goed voorbeeld hiervan is onze eigen Hoge Ham. Kort gezegd komt dit scenario er op neer dat we de bestaande kwaliteiten in het centrum verder versterken.

Het scenario Winkelen
Het scenario Winkelen betekent eenvoudig gezegd twee zaken: het toevoegen van vierkante meters winkeloppervlak en een straatbeeld op ooghoogte dat voornamelijk uit winkels bestaat. Er wordt zeker ook gewoond in het centrum, maar dit speelt zich meer af boven de winkels. Een voorbeeld hiervan is een winkelstraat in een grotere gemeente, zoals Oosterhout, of Tilburg.

Mening geven
Van 17 februari t/m 11 maart kunt u via een tentoonstelling in de Centrale Hal van het gemeentehuis uw voorkeur voor een ontwikkelingsscenario geven. De inbreng van alle deelnemers aan de tentoonstelling wordt samengevat en door het college van B en W meegenomen in haar advies aan de gemeenteraad. De raad maakt op 8 juli de keuze voor het uit te werken ontwikkelingsscenario.

De tentoonstelling is tijdens de openingstijden van het gemeentehuis te bezoeken. Voor mensen die overdag geen tijd hebben, is de tentoonstelling ook tijdens een aantal avonden toegankelijk, namelijk op 9, 10 en 11 maart tussen 19.30 en 22.00 uur.