Gemeente Almelo

Financiering Klimaat-Uitvoeringsprogramma 2004-2007 rond

De gemeente Almelo heeft van het ministerie van VROM ca. 135.000 subsidie ontvangen om het gemeentelijk klimaatbeleid te intensiveren. De subsidie is met name bedoeld voor het dekken van extra personeelskosten, communicatie en onderzoek voor bijvoorbeeld energiebesparing en duurzame energie. De bijdrage bedraagt de helft van de totale uitvoeringskosten. Voorwaarde van het ministerie is dat de andere helft door de gemeente Almelo gefinancierd wordt. Deze eigen bijdrage is al eerder door het college van B en W beschikbaar gesteld. Daarmee is de financiering rond en kan gestart worden met de uitvoering.

De gemeente Almelo voert al jaren een actief milieubeleid. Eén van de speerpunten is klimaatbeleid. Dat betekent stimuleren van energiebesparing en opwekking van duurzame energie. Dit helpt niet alleen het milieuprobleem te bestrijden, maar ook bedrijven die hun bedrijfsvoering energie-efficienter aanpakken, besparen op hun kosten voor energie. Hetzelfde geldt voor huishoudens. Door energiebesparende maatregelen in de woningbouw kan het wooncomfort toenemen. Als energiebesparing en opwekking van duurzame energie op grote schaal worden toegepast biedt dit ook kansen voor economie, innovatie en werkgelegenheid.

Het gemeentebestuur van Almelo heeft besloten om de volgende activiteiten te gaan uitvoeren:

1. Invoer van energiebeheer voor de eigen gebouwen; te beginnen met de gebouwen van sport, cultuur en welzijn.

2. Bij minimaal vier woningbouwplannen ontwikkelen van energiezuinige varianten van traditioneel tot innovatief. Deze varianten zullen aan het gemeentebestuur ter besluitvorming worden aangeboden;
3. Nader onderzoek naar de haalbaarheid van energie uit biomassa, te beginnen met het gemeentelijke berm- en slootmaaisel.
4. Bij minimaal twee grote ruimtelijke plannen in kaart brengen van energiezuinige varianten voor wat betreft de mobiliteit (lopen, fietsen, openbaar vervoer en auto).

5. Nader onderzoek naar de haalbaarheid van windenergie op bedrijventerreinen.

6. Overleg over energiebesparing en duurzame energie met het bedrijfsleven.

7. Voorlichting aan inwoners van Almelo over energiebesparing en inzet van duurzame energie.

8. Promotie van Energieprestatie Adviezen bij eigenaren van woningen.

Daarnaast worden de doelstellingen van het huidige beleid gecontinueerd. Ook worden bij de voorbereiding van de aanbesteding van de energie-inkoop milieuvriendelijke alternatieven onderzocht.

Almelo, 10 februari 2004