OPEN UNIVERSITEIT NEDERLAND

Drie oud-ministers onderwijs in adviesraad lerarentekort

De Open Universiteit Nederland heeft een Raad van Advies benoemd voor het Ruud de Moor Centrum voor professionalisering van onderwijsgevenden. De raad bestaat uit de voormalige onderwijs ministers drs. L.M.L.H.A. Hermans, dr. ir. J.M.M. Ritzen en prof. dr. J.A. van Kemenade, en andere deskundigen zoals mw. drs. T.A. Maas , mw. Y. Moerman en drs. F.C.H. Slangen.

Het Ruud de Moor Centrum coördineert de uitvoering van de nieuwe wettelijke taak van de Open Universiteit Nederland met betrekking tot het verminderen van het lerarentekort. Het centrum zet samen met de betrokken partijen zoals scholen, lerarenopleidingen en sociale partners, projecten op om de opleiding en professionalisering van huidige en toekomstige leraren en onderwijsondersteuners flexibeler te maken.

De Raad van Advies dient als een kritisch klankbord om de hoofdrichting van de activiteiten te bepalen van het jonge centrum voor de bestrijding van het lerarentekort. De raad heeft op 4 februari haar constituerend beraad gehouden en zal twee keer per jaar bijeenkomen om het College van bestuur van de Open Universiteit Nederland gevraagd en ongevraagd van advies te voorzien.

In de eerste bijeenkomst is door de raad het belang onderkend van de nieuwe en ambitieuze taakstelling die de Open Universiteit Nederland heeft gekregen. De politiek heeft volgens de raad een krachtig signaal afgegeven door de structurele toekenning van budget aan de Open Universiteit Nederland voor het bevorderen van de zij-instroom. De definiëring van de taakstelling zou volgens de raad ruimer geïnterpreteerd moeten worden. De nieuw te ontwikkelen producten zijn namelijk ook breder te gebruiken dan alleen voor zij-instromers, zodat er eigenlijk sprake is van professionalisering en begeleiding van alle onderwijsgevenden. Voorts werd geadviseerd om de ontwikkelingen in het buitenland te volgen betreffende de lerarentekorten. Vele landen kampen al jaren met dezelfde problematiek.

Functies van de leden Raad van Advies Ruud de Moor Centrum :

drs. L.M.L.H.A. Hermans oud-minister van OCW (1998-2002), thans voorzitter MKB Nederland
prof. dr. J.A. van Kemenade oud-minister van O&W (1973-1977 en 1981-1985), thans onbezoldigd hoogleraar in de algemene sociale wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam, bijzonder hoogleraar sociale wetenschappen aan de Open Universiteit Nederland en minister van Staat
dr. ir. J.M.M. Ritzen oud-minister van OCW (1991-1999), thans voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit van Maastrichtmw.
drs. T.A. Maas voorzitter van de vaste commissie voor Wetenschapsbeleid en Hoger Onderwijs en lid van de Eerste Kamer voor de PvdA. Zij is werkzaam als business developer bij Hay Management Consultants bv te Zeist
mw. Y. Moerman lid College van Bestuur van het Koning Willem I college in 's Hertogenbosch, directeur School voor de Toekomst, voor de vernieuwing van het beroepsonderwijs en lid van de Onderwijsraad.
drs. F.C.H. Slangen voormalig voorzitter van het College van Bestuur van de Katholieke Leergangen en lid van de Raad van Bestuur van de Stichting Hoger Onderwijs Zuid-Nederland, thans voorzitter van de KRO en lid van de Raad van Toezicht van de Open Universiteit Nederland.