Ministerie van Buitenlandse Zaken

verzoek om een aantal Europese richtlijnen met spoed in behandeling te nemen

Kamerbrief over het verzoek om een aantal Europese richtlijnen met spoed in behandeling te nemen

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Binnenhof 4

Den Haag

i.a.a. Voorzitter Eerste Kamer

Directie Integratie Europa

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag

Datum

12 februari 2004

Behandeld

Nabil Taouati

Kenmerk

DIE-051/04

Telefoon

070 3484861

Blad


1/2

Fax

070 3484086

Bijlage(n)


1

nabil.taouati@minbuza.nl

Betreft

Verzoek om een aantal Europese richtlijnen met spoed in behandeling te nemen

Zeer geachte Voorzitter,

Graag vraag ik uw aandacht voor het volgende. Op 18 december jl. heeft uw Kamer de motie Van Dijk aangenomen. Hierin wordt de Regering met het oog op de urgentie gevraagd meer haast te maken met de implementatie van achterstallige, Europese richtlijnen. De Ministerraad heeft op 19 december jl. over deze motie vergaderd en vastgesteld dat het Parlement en de Regering dezelfde urgentie voelen bij de huidige implementatieachterstand.

Het vierde kwartaaloverzicht van 2003, dat u reeds is toegekomen, toont aan dat meer richtlijnen geïmplementeerd zijn en de achterstand met zes richtlijnen is ingelopen. Er is inmiddels sprake van een licht herstel bij de implementatie van Europese richtlijnen. Om de achterstand nog meer te reduceren wil ik een beroep doen op de medewerking van uw Kamer. Ik vraag uw bijzondere aandacht voor tien richtlijnen die door de Regering ter behandeling zijn voorgelegd aan uw Kamer (zie bijlage). Indien de Kamer deze richtlijnen met spoed behandelt, zal de implementatieachterstand nog vòòr aanvang van het Nederlands voorzitterschap substantieel zijn teruggebracht.

Ik vraag u vriendelijk, doch nadrukkelijk, het verzoek van de Regering met urgentie in behandeling te nemen. De implementatie van Europese richtlijnen is immers een gedeelde verantwoordelijkheid van Regering en Parlement. Een afschrift van deze brief zal aan de Voorzitter van de Eerste Kamer worden verzonden.

De Staatssecretaris voor Europese Zaken

Atzo Nicolaï