UWV

PGGM en UWV starten vernieuwend reïntegratieproject

12 februari 2004

PGGM en UWV hebben onder de naam 'Zorg maakt werk' het initiatief genomen om langdurig arbeidsongeschikten in de sector zorg en welzijn te helpen bij hun reïntegratie en het vinden van een passende baan. De mogelijkheden van de WAO'er zijn daarbij het uitgangspunt. Met het project willen PGGM en UWV de deelname van arbeidsongeschikten aan de arbeidsmarkt bevorderen en op die manier een bijdrage leveren aan het oplossen van de arbeidstekorten in de zorg. Het project bestaat uit vijf pilots en loopt het gehele jaar 2004.

Veel WAO'ers willen graag weer aan de slag, maar dan met werk en een aantal arbeidsuren dat past bij hun mogelijkheden. Kortom, weer werken voor zover hun situatie dat toelaat. In de pilots nodigt UWV daarom circa 4.500 WAO'ers, die in de sector zorg en welzijn werkzaam waren, uit voor een gesprek. In het gesprek worden hun mogelijkheden in kaart gebracht. Het profiel van de benaderde WAO'ers in termen van opleiding en ervaring sluit aan op de vraag vanuit de arbeidsmarkt in de zorgsector. Een onderscheidend element ten opzichte van andere reïntegratieprojecten. Als er kansen zijn op de arbeidsmarkt, volgt een intensief begeleidingstraject en uiteindelijk een passende baan. Het liefst binnen de sector, maar - als dat beter past - daarbuiten.

Zorg maakt werk bestaat uit vier regionale pilots (Twente, Zuid-Limburg, Rotterdam en Leiden) en één landelijke. De feitelijke reïntegratie wordt uitbesteed aan een beperkte groep reïntegratiebedrijven die op basis van aanbesteding zijn geselecteerd.

Deelname van WAO'ers aan de arbeidsmarkt draagt niet alleen bij aan het oplossen van arbeidstekorten in de sector zorg en welzijn, maar levert ook een bijdrage aan het beheersbaar houden van de pensioenpremie en de uitkeringsgelden. De totale groep WAO'ers in de sector zorg en welzijn kost PGGM 443 miljoen euro. Met het verstrekken van WAO-uitkeringen door UWV is in deze sector 7 miljard euro gemoeid.

PGGM verzorgt de collectieve pensioenregeling voor ruim 1,6 miljoen werknemers, gewezen werknemers en gepensioneerden in de sector zorg en welzijn. Het belegd vermogen bedraagt circa 50 miljard euro. PGGM kent de werksituaties in de sector en wil daarom meedenken over de situatie van arbeidsongeschikten.

UWV verzorgt de uitvoering van de sociale verzekeringen voor werknemers en werkgevers, waaronder de Werkloosheidswet (WW) en de Wet op de Arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO). Aan ruim 1,2 miljoen uitkeringsgerechtigden verstrekt UWV een uitkering; bij zo'n 400.000 werkgevers int UWV de premies. In 2003 ging dat om ruim 20 miljard euro. UWV geeft met projecten als Zorg maakt werk invulling aan zijn taak werk boven uitkering te stellen.