Gemeente Hilvarenbeek


Hilvarenbeek handhaaft minimabeleid (12-02-2004)

Op 1 januari 2004 is de Wet Werk en Bijstand in werking getreden. Voor een aantal gemeenten is dat aanleiding om het minimabeleid te herzien. Het college van burgemeester en wethouders van Hilvarenbeek heeft besloten het huidige minimabeleid - dat wil zeggen de uitvoering van bijzondere bijstand en de regeling welzijnsactiviteiten - voorlopig ongewijzigd voort te zetten. Wat vervalt is de zogeheten 'categoriale bijstand' en 'witgoedregeling'. Deze regelingen zijn namelijk op grond van de nieuwe wet niet meer toegestaan.

Per 1 januari 2004 is de nieuwe bijstandswet - de Wet Werk en Bijstand
- van kracht. Deze wet regelt alle zaken rondom bijstand en de terugkeer van mensen met een uitkering op de arbeidsmarkt. Doel van deze nieuwe wet is zoveel mogelijk mensen deel te laten nemen aan het arbeidsproces en armoedeval - het verschijnsel dat mensen die vanuit een uitkering gaan werken er in inkomen op achteruit gaan door het wegvallen van inkomensondersteunende maatregelen (zoals huursubsidie, bijzondere bijstand en kwijtscheldingen) - tegen te gaan. Om armoedeval te voorkomen heeft het Ministerie bepaald dat de zogenaamde 'categoriale bijzondere bijstand' - bijzondere bijstand voor groepen bijstandsgerechtigden - moet komen te vervallen. In de plaats van de categoriale bijzondere bijstand is de 'langdurigheidstoeslag' geïntroduceerd. Mensen die lange tijd (vijf jaar of langer) een bijstandsuitkering hebben, kunnen voor deze toeslag in aanmerking komen.
Naast de categoriale bijzondere bijstand verbiedt de wet gemeenten ook de zogeheten 'witgoedregeling' te continueren. De witgoedregeling is destijds in het leven geroepen voor minima die over onvoldoende financiële middelen beschikten om bijvoorbeeld een koelkast, wasmachine of fornuis aan te schaffen. Zij konden onder voorwaarden een beroep doen op deze regeling.
Voor het overige biedt de Wet Werk en Bijstand gemeenten de vrijheid om het minimabeleid voort te zetten. Voor een aantal gemeenten is de invoering van de nieuwe wet reden om het gemeentelijk minimabeleid te herzien. Het college van burgemeester en wethouders van Hilvarenbeek heeft besloten om het minimabeleid in de huidige vorm voorlopig te handhaven. Dat betekent dat het verstrekken van bijzondere bijstand en de regeling welzijnsactiviteiten met uitzondering van de witgoedregeling ongewijzigd worden voortgezet.