Waterschap Groot Salland

Joint approach for managing flooding (JAF)

12 februari 2004

Recente overstromingen van rivieren in Europa maken duidelijk dat een nieuwe aanpak van watermanagement nodig is. Daarom bundelen vijf Nederlandse, Duitse en Engelse instanties die actief zijn op het gebied van watermanagement hun krachten. Binnen deze Joint Approach for managing Flooding (afgekort JAF) ontwikkelen we gezamenlijk maatregelen om waterstanden beter te beheersen en daarmee de veiligheid te garanderen.

Kijk voor meer informatie op www.jaf.nu

Verschillende rivieren, zelfde problemen
De vijf JAF-partners beheren drie rivieren: de Vecht in Oost-Nederland, de Parrett in Sommerset en de Rur in Duitsland. Rivieren die opvallende gelijkenissen vertonen. Zo hebben alle partners te maken met overstromingen door extreme regenval. Hier komt bij dat in de afgelopen decennia de natuurlijke beddingen van deze rivieren zijn verstoord.

Watermanagement
Tot de negentiger jaren is watermanagement vooral gericht op het zo snel mogelijk afvoeren van water. Bochten in rivieren worden afgesneden, waardoor het stroomgebied kleiner wordt. Diverse overstromingen in de jaren '90 maken duidelijk dat de rivieren niet in staat zijn grote hoeveelheden water te `bergen'.

Gedeelde visie
Door het verhogen van de rivierbedding lijkt de oplossing gevonden. Toch dringt steeds meer het besef door, dat de natuurlijke bergingscapaciteit van rivieren moet worden vergroot om overstromingen duurzaam tegen te gaan. Dit betekent verder kijken dan de rivier alleen en ook het landschap eromheen bij de plannen betrekken. Binnen JAF delen we deze nieuwe visie op watermanagement.

JAF in 't kort
Zoals gezegd, binnen JAF ontwikkelen we maatregelen en activiteiten om waterstanden beter te beheersen en zo de veiligheid te vergroten. Om dit te bereiken zetten we verschillende middelen in:
* Multifunctioneel gebruik van land. We zetten natuurgebied of agrarisch land in om de bergingscapaciteit binnen het stroomgebied te vergroten.

* Herstel van natuurlijke beddingen om de bergingscapaciteit te vergroten, waar mogelijk in combinatie met natuurontwikkeling.
* Nieuwe technieken en strategieën ontwikkelen om overstromingen te beheersen.

* Mensen bewust maken van de gevaren van overstroming en laten zien welke maatregelen nodig zijn voor een veilige toekomst.