Gemeente Alphen-Chaam


Nieuwsberichten

11-02-2004
Blijvend Thuis in Eigen Huis

De gemeente Alphen-Chaam start een woonverbeterproject voor oudere huiseigenaren. De eigenaar/bewoner die 55 jaar of ouder is krijgt binnenkort een brief van de gemeente waarin hij/zij wordt uitgenodigd om geheel kosteloos aan een woningonderzoek mee te werken. Elke deelnemer ontvangt na afloop een gratis woonverbeteradvies. Met dit advies kan de woning worden aangepast, zodat men, ook met lichte lichamelijke beperkingen, daar langer kan blijven wonen.

Deze maand zijn er voorbereidingen getroffen voor het project Blijvend Thuis in Eigen Huis dat de gemeente Alphen-Chaam dit voorjaar gaat uitvoeren. Er wordt een projectgroep samengesteld uit vertegenwoordigers van o.a. de ouderenbonden uit Galder, Chaam en Alphen en Stichting Ouderenwerk Breda (SOB).

Door de sterke vergrijzing in Nederland, maar met name in Noord-Brabant, neemt de vraag naar gekwalificeerde woningen voor ouderen steeds toe. In het onderzoek onder ouderen dat in 2002 heeft plaatsgevonden, hebben de ouderen in de gemeente Alphen-Chaam aangegeven dat men zolang mogelijk zelfstandig wil blijven wonen in de eigen woning.
Als men ouder wordt gaat men vaak andere eisen stellen aan de woning. Veel woningen zijn niet levensloopbestendig maar kunnen door eenvoudige aanpassingen geschikt gemaakt worden oftewel van gemakken voorzien worden.
De voorraad levensloopbestendige huurwoningen blijft ruimschoots achter bij de vraag naar deze woningen. Ook nieuwbouw biedt onvoldoende ruimte op de woningmarkt. Een oplossing hiervoor is het aanpassen van de bestaande eigen woningen.
In de gemeente Alphen-Chaam woont ongeveer 85% van de mensen in een eigen woning.

Voorlichtingsbijeenkomst
Het project Blijvend Thuis in Eigen Huis is erop gericht om de eigenaar-bewoner bewust te maken en inzicht te geven in de mogelijkheden die er zijn om de eigen woning aan te passen. En wel zodanig dat men langer in de eigen woning kan blijven wonen.

Alle eigenaar-bewoners van de gemeente Alphen-Chaam die 55 jaar of ouder zijn ontvangen binnenkort een brief waarin men voor dit project wordt uitgenodigd. Komend voorjaar volgt er een voorlichtingsbijeenkomst waarin het project wordt toegelicht. Degenen die na deze bijeenkomst aan het project gaan deelnemen krijgen een vragenlijst overhandigd om in te vullen (eventueel samen met een vrijwilliger van het project). Aan de hand van deze gegevens volgt een aan u persoonlijk toegezonden woonverbeteradvies.

De geadviseerde woningverbeteringen hebben betrekking op het wooncomfort, de veiligheid en de toegankelijkheid van de woning. Voorbeelden hiervan zijn antislip maken van de badkamervloer, beugels en handgrepen, het verlagen of verwijderen van drempels, goede buitenverlichting en dergelijke. Het gaat hierbij om kleine aanpassingen met een groot effect.
Het gaat niet over woningaanpassing voor lichamelijk gehandicapten. Daarvoor zijn andere maatregelen en instanties (Wet Voorzieningen Gehandicapten). Verdere informatie leest u in de binnenkort te ontvangen brief van de gemeente.

Vrijwilligers gezocht
De projectgroep wil vrijwilligers inschakelen om de vragenlijsten rond te brengen en op te halen. Deze vrijwilligers kunnen van alle leeftijden zijn. Ook kunnen zij de eigenaar-bewoner eventueel helpen met het invullen van de gegevens.
Ook zoeken wij vrijwilligers om de gegevens in te voeren in een speciaal hiervoor door het Brabants Ondersteuningsinstituut Zorg ontwikkeld computerprogramma.
Alphen, Chaam, Galder en Strijbeek worden gelijktijdig in het project opgenomen.
In totaal gaat het om ongeveer 1000 adressen. Er zijn dus veel vrijwilligers nodig!

Bent u geïnteresseerd om actief als vrijwilliger deel te nemen? Hebt u komend voorjaar hiervoor tijd?
Bent u klantvriendelijk en sociaal betrokken?
Bent u mobiel?
Dan bent u dé vrijwilliger voor ons!!!
Of heeft u belangstelling voor het opdoen van eenvoudige computerervaring?
Dan bent u ook dé vrijwilliger die wij zoeken!!!

U kunt zich aanmelden vóór 20 februari a.s. bij mevrouw Conny Arends van de gemeente Alphen-Chaam. U kunt haar iedere ochtend bellen op telefoonnummer 013 - 508 66 14.