IVONNE VAN DE VEN STICHTING

Ernst suïcide onderschat in nota Hoogervorst

12 februari 2004
Nationaal Actieplan Suïcidepreventie noodzakelijk als 4e speerpunt preventienota Minister Hoogervorst
Minister baseert zich op verkeerde prioriteiten in 'Langer gezond leven'

Op 16 februari 2004 debatteert de kamercommissie voor Volksgezondheid over de preventienota 'Langer gezond leven' van Minister Hoogervorst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Deze nota presenteert de regeringsplannen voor het preventiebeleid in de gezondheidszorg, inclusief de geestelijke gezondheidszorg. De Ivonne van de Ven Stichting constateert dat de preventie van suïcide een te lage prioriteit krijgt. In de cijfers van de nota komt de omvang van de maatschappelijke kosten én de ontwrichting in individuele levens onvoldoende tot uitdrukking. Er zijn jaarlijks 1.500 slachtoffers door suïcide te betreuren en er vinden 30.000 suïcidepogingen plaats. De Ivonne van de Ven Stichting doet het voorstel het Nationaal Actieplan Suïcidepreventie als 4e speerpunt van een landelijke preventiestrategie te ontwikkelen, naast de door Minister Hoogervorst voorgestelde actieplannen voor roken, diabetes en overgewicht.

Onderschatting ernst suïcide en suïcidepogingen De opvatting dat suïcide slechts op de negentiende plaats zou staan in een rangorde van ernstige ziekten is het resultaat van een berekeningswijze ter bepaling van ziektelast door het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Deze berekeningswijze is gebaseerd op het verloren aantal gezonde levensjaren en de ernst van de ziekte. Deze methode is geschikt bij een vergelijking tussen chronische ziekten. Hij is echter niet van toepassing op sterfte. Bovendien kunnen met behulp van deze berekeningswijze de ernst van chronische ziekten en suïcide of verkeersongelukken onderling niet vergeleken worden. De ernst van sterfte zelf komt niet tot uitdrukking. Het lijden voorafgaande aan een zelfdoding en de consequenties voor de omgeving worden niet gemeten. Belangrijke omissie is verder dat suïcidepogingen niet in de berekeningen worden meegenomen.

De preventie van sterfte is een belangrijk doel van het preventiebeleid van de Minister. Een betere vergelijking van de last die de verschillende doodsoorzaken met zich meebrengen is mogelijk door uit te gaan van de meer simpele maat van het aantal verloren levensjaren. Op grond van de cijfers van het RIVM en CBS (2003) is vast te stellen dat suïcide op de 5e plaats komt van het totaal aantal verloren levensjaren.

Het Nationaal Actieplan Suïcidepreventie als speerpunt van beleid De Ivonne van de Ven Stichting en de Depressie Stichting hebben afgelopen najaar gezamenlijk op grond van de richtlijnen van de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) en succesvolle preventiestrategieën in andere landen het raamwerk voor een Nationaal Actieplan Suïcidepreventie in Nederland opgesteld. Een Initiatiefgroep bestaande uit academici, beleidsdeskundigen en hulpverleners hebben bijdragen geleverd aan het plan en geven actieve ondersteuning. Centrale doelstelling van het actieplan is een terugdringing van 20% van het aantal suïcidedoden in 2010.

Het actieplan is in december 2003 schriftelijk aangeboden aan Minister Hoogervorst. In de beantwoording van kamervragen n.a.v. de nota 'Langer gezond leven' heeft de Minister aangekondigd overleg te willen voeren met de initiatiefnemers van het Nationaal Actieplan Suïcidepreventie. De inzet van de Ivonne van de Ven Stichting in het overleg zal zijn het actieplan daadwerkelijk als speerpunt in de preventieaanpak uit te werken. De Stichting constateert dat de overeenkomsten tussen de voorgestelde aanpak van preventiebeleid in de nota 'Langer gezond leven' en de opzet en doelstellingen van het Nationaal Actieplan Suïcidepreventie hiervoor voldoende aanknopingspunten bieden.

Einde persbericht
Een analyse van de toepassing van de berekening van ziektelast in de preventienota door prof.dr. A. Kerkhof (hoogleraar klinische psychologie Vrije Universiteit Amsterdam) is te lezen op de website van de Ivonne van de Ven Stichting:
http://www.ivonnevandevenstichting.nl. Voor toelichting en nadere informatie kunt u contact opnemen met de secretaris van de Ivonne van de Ven Stichting:
A.N. Holstein; info@ivonnevandevenstichting.nl; 020 8898467 (werknummer).

12 feb 04 11:27