Ingezonden persbericht


Zoetermeer, 12 februari 2004

Saveetra blij met nieuwe onderhandelingsruimte minister Veerman

Saveetra (de Samenwerkende Veetransporteurs binnen Transport en Logistiek Nederland) is verheugd over de extra onderhandelingsruimte die minister Veerman (LNV) gisterenavond van de Tweede Kamer heeft gekregen voor het vaststellen van een transportduur van slacht- en gebruiksvee. Deze extra ruimte is van belang gezien de onderhandelingen over de transportduur van dieren die op dit moment in Europa plaatsvinden.

De Vaste Kamercommissie Landbouw gaf de minister toestemming om akkoord te gaan met een langere transportduur dan 8 uur, hetgeen tot op heden het standpunt was. Enkele leden benadrukten dat de kwaliteit van het vervoer belangrijker is dan de transportduur. De commissie gaf de minister toestemming om, in ruil voor langere transporttijden, een betere kwaliteit van het dierenvervoer af te spreken.

Saveetra zegt verheugd te zijn over de nieuwe onderhandelingsruimte. Wij hopen dat de discussie zich nu zal richten op kwaliteit en naleving, in plaats van de transportduur , aldus een woordvoerder. Het is beter om de reistijden voor dieren volledig aan te laten sluiten bij de rij- en rusttijden voor chauffeurs, zowel bij een enkelbemand als dubbelbemand voertuig. Dit bevordert de naleving.

Saveetra wil de kwaliteit van het dierenvervoer verbeteren door een certificeringverplichting in te voeren voor lange-afstandvervoerders. De kwaliteitseisen uit dit certificaat zullen onder andere worden gecontroleerd via een verplicht GPS-systeem (satelliet-navigatie). Nationaal en internationaal hebben politici, ambtenaren en sectorpartijen (onder andere: vervoerders, handelaren en veehouders) zich positief uitgesproken over een dergelijk systeem. De sector zal de minister begin april informeren over de eerste resultaten van een proef met GPS op dierenvervoermiddelen.

Bel voor meer informatie met de afdeling Communicatie van Transport en Logistiek Nederland, Clarisse Buma, 079-3636115


---

DISCLAIMER: