Provincie Zuid-Holland




Vergadering 10 februari 2004

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 10 februari 2004. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten van de GS-vergadering vindt u door onderaan deze pagina op 'meer' te klikken.

Grondbank voor aankopen ZuidplaspolderIn de Zuidplaspolder moeten tussen 2020 en 2030 tienduizenden nieuwe woningen verrijzen plus bedrijventerreinen en recreatiegebieden. De Zuidplaspolder beslaat het gebied tussen Rotterdam, Zoetermeer en Gouda. GS stemmen in met de oprichting van een grondbank voor de aankopen van circa 45oo hectare grond. Het is de bedoeling dat ook Rotterdam en de vijf gemeenten in de Zuidplaspolder gaan deelnemen.De provincie Zuid-Holland neemt met 3,2 miljoen euro deel in de grondbank. Dat is veertig procent van het totaal van 8 miljoen euro.

Geen lokale voorrang bij woningtoewijzing Duin-en BollenstreekDe gemeenten in de Duin- en Bollenstreek mogen bij de toewijzing van woningen geen voorrang meer geven aan hun eigen inwoners. In een brief aan gemeenten die dit wel doen, staat dat dit in strijd is met de wet. GS beschouwen het opwerpen van blokkades bij woningtoewijzing ten gunste van de eigen inwoners als een ontoelaatbare aantasting van de huisvestingsregels en van de rechtszekerheid van de burgers. Bovendien is het in strijd met de algemene beginselen van behoorlijk bestuur.

Verkenning Noordwestflank Deltametropool gestart De provincie Noord- en Zuid-Holland zijn gezamenlijk een verkenning gestart naar de verstedelijksmogelijkheden in de Noordwestflank van de Deltametropool. Dit is het gebied tussen Haarlem, Schiphol, Alphen, Leiden en Katwijk. De minister van VROM is gevraagd om dit gebied aan te wijzen als een zogenoemd uitwerkingsgebied in de nieuwe nota Ruimte. Dit is een belangrijke nota over de ruimtelijke ordening en opvolger van de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening.De verkenning is medio 2e kwartaal gereed.

Verleende subsidies* GS hebben besloten een subsidie van ¤ 217.500,- te verstrekken aan het Openbaar Bibliotheekwerk in Zuid-Holland (BOZH), ten behoeve van het project Al@din.


* Aan het Erfgoedhuis is een subsidie toegekend van maximaal ¤ 307.772,- ten behoeve van het project 'Op geest en grond 2004'


* De Tender Investeringsprogramma's Provincies 2000 (TIPP-regeling; 4e inschrijvingstermijn) beslaat in totaal een bedrag van ¤ 6.126.000,- voor de provincie Zuid-Holland. Dit bedrag is inclusief een provinciale cofinanciering van 20 procent (= ¤ 1.021.000,-).Het bedrag wordt verdeeld over de volgende projectaanvragen: - Rotterdam (Strickledeweg): ¤ 2.400.000,-- Schiedam (Spaanse Polder) ¤ 2.400.000,-- Midden-Delfland (Harnasch-Noord) ¤ 1.326.000,-


* Stadsvernieuwingsfonds gemeente Naaldwijk: de provinciale bijdrage in de uitvoeringskosten voor het project Schuilenburg II is vastgesteld op ¤ 285.134,61.


* Aan de gemeente Maassluis is een Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing verleend van ¤ 3.070.640,- voor het project Burgemeesterswijk.

Beantwoording schriftelijke vragen SP over de afwikkeling van het bouwfraudedossier De heer Harmes (SP) wil van GS onder meer weten welke maatregelen zijn genomen in de top van de ambtelijke leiding en hoe het aanbestedingsbeleid nu is geregeld. GS leggen in de beantwoording uit dat er functiescheidingen zijn doorgevoerd en dat er disciplinaire straffen zijn uitgedeeld. Tevens hebben GS de notitie afwikkeling bouwfraudedossier vastgesteld.

De volledige antwoorden op PS-vragen staan uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder gedeputeerde staten en provinciale staten/proviniciale staten/schriftelijke vragen.

4 miljoen voor regionale omroepenGedeputeerde Staten (GS) van Zuid-Holland stellen Provinciale Staten voor om 4 miljoen euro extra beschikbaar te stellen als achtergestelde lening voor het reddingsplan van RTV-Rijnmond en RTV-West, boven op de drie miljoen die reeds is verstrekt. De toezichthouder, die GS eind vorig jaar heeft aangesteld, adviseerde voor beide omroepen zes miljoen euro additioneel ter beschikking te stellen. Lees het persbericht. Zie ook: http://www.zuid-holland.nl/algemeen/bestuur/gs/besluitenlijst_gs/besluitenlijst_gs.jsp