Vereniging Milieudefensie

Aankondiging voor de pers

Scholieren wedden met het ministerie van VROM Staatssecretaris van Geel gaat op zuinig

Amsterdam, 12 februari 2004 - Zo'n 15 scholieren uit Zwolle sluiten een weddenschap af met P. van Geel, de staatssecretaris van Milieu. De leerlingen van het Agnieten College (locatie Carolus Clusius) beweren dat zij in twee maanden tijd meer CO2-uitstoot kunnen besparen dan de staatssecretaris. De leerlingen doen dit door thuis en op school energie te besparen. Van Geel zal zowel thuis als op zijn werkplek energiezuiniger gaan leven. De ondertekening van 'The Bet' vindt plaats op maandag 16 februari tussen 15.00 en 16.00 uur in het hoofdgebouw van het ministerie van VROM aan de Rijnstraat 8 te Den Haag.

Er staat heel wat op het spel want wie verliest, moet een tegenprestatie leveren. Als de jongeren winnen, krijgen zij van het ministerie een bedrag om te besteden aan een zonnepaneel voor op het dak van het schoolgebouw. Als de staatssecretaris wint, gaan de scholieren zelf posters en folders maken met tips over energiebesparing en deze verspreiden op scholen, buurthuizen en andere openbare gelegenheden. In de werkkamer van Van Geel zal gesproken worden over hoe de leerlingen en de staatssecretaris van plan zijn te gaan besparen. Vervolgens zullen de leerlingen samen met Van Geel energiebesparende maatregelen in praktijk brengen: spaarlampen indraaien, posters ophangen bij het kopieerapparaat, een kopje biologische thee drinken. Hierna wordt in de centrale hal van het gebouw het contract door de staatssecretaris en door een docent van de school officieel ondertekend. Tot slot zal er een fietswedstrijd tussen Van Geel en een leerling plaatsvinden: de verliezer wordt bedolven onder confetti. De winnaar krijgt een CO2-survivalpakket, wat het besparen iets zal vergemakkelijken.

The Bet
'The Bet' is een initiatief van Jongeren Milieu Aktief (JMA) en heeft alles te maken met het Kyoto-protocol. Europese landen spraken in 1997 in Kyoto (Japan) af hun CO2 uitstoot met gemiddeld acht procent te verminderen voor het jaar 2012. Omdat er nog maar weinig van is terechtgekomen, gaan jongeren zelf aan de slag en geven ze het goede voorbeeld! Met 'The Bet' willen jongeren bewijzen dat je met eenvoudige maatregelen al makkelijk die acht procent CO2 kunt besparen.

Ruim 1300 jongeren doen mee met 'The Bet'. In 10 gemeentes in Gelderland en Overijssel gaan scholieren een dergelijke weddenschap aan met bestuurders. In Noord-Brabant gaan scholieren wedden met bedrijven bij hun in de buurt. De weddenschap in Hengelo loopt van 1 februari tot eind maart.

JMA is een vereniging voor en door jongeren tussen de 12 en 28 die zich inzetten voor het verbeteren van het milieu. JMA is de jongerenorganisatie van Milieudefensie.
---
Meer informatie:
Persvoorlichting JMA / Milieudefensie 020 5507 333 Voor meer informatie over The Bet, kijk op de website www.thebet.nl


---