CDA

12-02-04
Afdelingsbestuurders op cursus
Voor CDA-bestuurders en politici is het on-derhand de gewoonste zaak van de wereld: Af en toe op cursus gaan. Op de afgelopen zaterdag gehouden Afdelingendag kregen zij vele workshops aangeboden, variërend van Schrijven voor internet tot Hoe word ik voorgezeten.

De ruim 80 bestuurders van afdelingen uit het hele land hadden de keus uit verschillende workshops, allemaal zeer toepasbaar in de lokale praktijk. Er was ruime belangstelling voor de cursus De gevolgen van het dualisme voor de afdeling. Blijkbaar wordt lokaal nog steeds geworsteld met de gevolgen van de nieuwe gemeentewet. De cursus ledenwerving en leden-zorg vond ook gretig aftrek. Uit de uitwisseling tussen de bestuurders bleek wel dat ook hier een gemeenschappelijk probleem ervaren wordt. Het is overal moeilijk voldoende vrijwilligers bij de afdeling te betrekken.

Marja van Bijsterveldt opende de afdelingendag met een inspirerende toe-spraak. 'Afdelingen zijn basis en tegelijk cement in het bouwwerk van een politieke partij' aldus de partijvoorzitter. Zij zei te beseffen dat in een afde-ling vaak veel werk neerkomt op weinig schouders. De titel in vraagvorm van de workshop 'Is het besturen van een afdeling leuk? Of: Hoe krijg ik een bloeiende afdeling?' is in dat verband veelzeggend.

Nieuw waren twee workshops, gericht op het gebruik van internet. In een workshop verkenden de bestuurders de communicatieve mogelijkheden van een eigen afdelingswebsite. In een tweede oefenden de aanwezigen in het schrijven van teksten voor internet: Kort en krachtig is het devies.
De cursus 'Basiskennis voor nieuwe leden' leerde de deelnemers hoe zij aan nieuwe leden in hun afdeling een kennismakingstraject kunnen aan-bieden.

'Inspirerend en leerzaam' evalueerde een deelnemer de dag. Anderen hadden graag nóg meer tijd gehad voor onderlinge uitwisseling: een be-langrijke functie van deze afdelingendag. Verschillende aanwezigen gaven aan dat zij een dergelijke dag wel meer dan één keer per jaar zouden zien zitten.

Voor het Steenkampinstituut is deze dag een goede gelegenheid geweest om de bestuurders te ontmoeten. 'Groot voordeel van deze dag is, dat wij van het landelijk bureau ook weer eens direct reacties terugkrijgen op onze producten, die meestal in de regio gegeven worden', aldus Caerel Laenen, hoofd van de afdeling Scholing, HRM en Partijontwikkeling. In het CDA staan training en scholing hoog in het vaandel. Het Steenkampinstituut houdt zich hier speciaal mee bezig, op www.cda.nl/si kunt u meer informatie vinden over het Steenkampinstituut.