B EN W BERICHTEN 2003 - 5 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERINGEN VAN 6 EN 10 FEBRUARI

Algemene Zaken

(06-02) Het College is akkoord gegaan met het programma voor het werkbezoek op vrijdag 20 februari aan de deelgemeente Charlois. Dit werkbezoek staat in het teken van de collegeprioriteit Veiligheid uit het collegeprogramma "Het nieuwe elan van Rotterdam. en zo gaan we dat doen". Er wordt onder meer een bezoek gebracht aan het Zuidplein. Daarna fietsen de leden van het College, ieder vergezeld door een bewoner of ondernemer, door het Zuiderpark naar Zuidwijk. In Zuidwijk wordt onder meer gewandeld over de markt en is er een ontmoeting met bewoners en ondernemers.

(10-02) Het College heeft een financiële bijdrage van E 1500,- (50 % van de kosten) beschikbaar gesteld voor de ontvangst in De Doelen na afloop van de prijsuitreiking van het Prinses Christina Concours 2004 op zondag 21 maart. Burgemeester Opstelten zal de prijzen uitreiken.

(10-02) Het College heeft kennisgenomen van de nieuwe beleidsregels Wet Werk en Bijstand (WBB), die de dienst SoZaWe met ingang van 1 januari 2004 hanteert. De WWB biedt de gemeente grotere beleidsvrijheid. De nieuwe regels gaan onder meer over de volgende onderdelen: bijzondere bijstand en de langdurigheidstoeslag. De cliënten zijn over de nieuwe regels via een zogeheten 'klantenbrief' geïnformeerd.

(10-02) Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om als gevolg van de verzelfstandiging van het Gemeentelijk Havenbedrijf per 1 januari 2004 enkele wijzigingen aan te brengen in het Integraal mandaat-en volmachtbesluit 2004. Gebleken was dat vanwege die verzelfstandiging nog enkele aanpassingen in dit besluit noodzakelijk waren.

(10-02) Het College heeft besloten om een bedrag van E 4.000,- vanuit het B&W-potje beschikbaar te stellen voor de Antilliaanse jongerenbrassband Earth Quake Brass. In het afgelopen jaar is de jongerenbrassband uit de wijk Groenehagen en Tuinenhoven uitgegroeid tot een initiatief dat zowel voor de jongeren als voor de wijk zeer waardevol is gebleken.

(10-02) Het College biedt de leden van de Koninklijke Zangvereniging Rotte's Mannenkoor ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan een ontvangst in de Burgerzaal aan op vrijdag 5 maart 2004. De burgemeester die tevens beschermheer is van het koor zal tijdens de ontvangst gastheer zijn.

(10-02) Het College is akkoord gegaan met het werkbezoek op 16 februari a.s. van de leden van de 2e Kamerfractie LPF, bestaande uit 45 personen. Behalve een aantal presentaties op het gebied van veiligheid zal de groep een aantal projecten bezoeken. De dag wordt afgesloten met een rondvaart door de haven.

(10-02) Het college van burgemeester en wethouders is akkoord gegaan de deelnemers aan de Codex Alimentarius een ontvangst aan te bieden in de Burgerzaal op maandag 22 maart. De burgemeester zal als gastheer optreden. Het werk binnen de Codex Alimentarius is opgesplitst in een dertigtal comités. Een van de meest belangrijke, het Comité voor Voedseladditieven en Contaminanten, komt jaarlijks bijeen en wordt voorgezeten door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwalitieit. Dit jaar vindt de 10-daagse bijeenkomst met meer dan 300 deelnemers uit 168 landen in Rotterdam plaats.

(10-02) Het College stelt de Burgerzaal beschikbaar voor de uitreiking van de Koninklijke onderscheidingen (lintjesregen) op donderdag 29 april en voor de viering van Koninginnedag op het stadhuis door het Comité ter Behartiging der Nationale Belangen.

(10-02) Het College is akkoord gegaan met het programma van de Dodenherdenkingen op dinsdag 4 mei 2004. De burgemeester is aanwezig en legt kransen bij het monument "De Boeg" om 11.00 uur, de herdenking op de Algemene Begraafplaats Crooswijk om 14.00 uur en bij het monument "De Vallende Ruiter" in Rotterdam-Zuid om 19.00 uur. Loco-burgemeester/wethouder Van der Tak is aanwezig bij de herdenking in het centrum van 18.00 - 20.30 uur, die onder andere plaatsvindt in de Grote of St. Laurenskerk.

(10-02) Burgemeester en wethouders zijn akkoord gegaan om de Burgerzaal op donderdag 7 oktober 2004 ter beschikking te stellen voor een conferentie over de Assertive Community Training (ACT) methode. De ACT staat voor het bieden van samenhangende hulp op alle levensgebieden; wonen, werk/school en (samen)leven. De gemeente Rotterdam, samen met de GGD, het centrum voor Dienstverlening en GGZ Groep Europoort maken gebruik van deze methode. Er worden 150 à 200 deelnemers verwacht.

(10-02) Het College heeft besloten om op vrijdag 12 november 2004 vanaf 15.30 uur de Burgerzaal van het stadhuis ter beschikking te stellen voor de uitreiking van de Anna Blaman Prijs van het Prins Bernhard Cultuur Fonds. De burgemeester zal als gastheer optreden.

(10-02) Het College is akkoord gegaan om de Burgerzaal op vrijdag 26 november 2004 beschikbaar te stellen voor een minisymposium en de uitreiking van de Josephine Nefkens Prijs. De burgemeester zal de prijsuitreiking verrichten en aansluitend een ontvangst aanbieden. De Josephine Nefkens prijs is bestemd voor een actieve wetenschapper binnen het Nederlandse taalgebied, ongeacht de nationaliteit, die excellent werk heeft verricht op het gebied van Kankeronderzoek.

(10-02) Burgemeester en wethouders zijn akkoord gegaan met de 54e kerstboomoverdracht en het traditionele kerstdiner dat plaats zal vinden op vrijdag 17 december 2004.

Op 26 mei 2004 ontvangt het gemeentebestuur de deelnemers van de Anglo Dutch Exchange. Het gaat om een uitwisseling van Londense advocaten met advocaten uit Rotterdam. Wethouder Economische Infrastructuur, Veiligheid en Volksgezondheid, de heer drs. M.W. van Sluis RA, treedt hierbij als gastheer op. De ontvangst wordt gehouden in de Burgerzaal van het stadhuis.

(10-02) Op dinsdag 24 februari 2004 om 19.00 uur zal voor de 13e keer de loting van de Rotterdams Dagblad Trofee 2004 worden gehouden in de Burgerzaal van het stadhuis. De loting staat onder leiding van de voorzitter van de KNVB district West II. Wethouder Middelen en Sport zal samen met de directeur van het Rotterdams Dagblad door loting bepalen welke clubs in de eerste ronde tegen elkaar zullen uitkomen.

Beleid

1. (06-02) Rotterdam heeft besloten zich bij de Nederlandse Tuinbouwraad kandidaat te stellen voor een Floriade in 2012 in de Oranjebuitenpolder en de Landtong Rozenburg. Rotterdam ziet op deze locaties, gelegen op het snijvlak van de haven en het Westland, uitgelezen mogelijkheden om tot een spannende, veelzijdige en geheel vernieuwde Floriade te komen. Rotterdam verwacht op korte termijn een uitnodiging van de NTR om een zogeheten 'bid book' in te dienen.

1. (06-02) Het college van B en W biedt de nota Openbare Gezondheidszorg Rotterdam "Zorgen voor jezelf, goed voor elkaar" ter vaststelling aan de gemeenteraad aan. Het college heeft zes beleidsdoelen uit de nota vastgesteld als prioriteit: 2. extra inzet op infectieziektenbestrijding
3. goede zelfzorg van mensen in onveilige wijken
4. gezond gedrag bij de jeugd
5. gegevens bij elkaar brengen voor de planning van voorzieningen voor chronisch zieken en gehandicapten
1. de praktijksituatie van de eerstelijnszorg verbeteren 2. integrale aanpak voor chronisch psychiatrische patiënten en verslaafden.

1. (10-02) B en W hebben een eenmalige subsidie van E 4450,- verleend aan WORM om de organisatie de gelegenheid te geven zich te presenteren tijdens de Transmediale in Berlijn. WORM is een Rotterdamse organisatie die zich richt op het presenteren en produceren van experimenteel beeld en geluid. De Transmediale in Berlijn is een internationaal gerenommeerd festival op het gebied van elektronische muziek en mediakunst. Jaarlijks geven internationaal bekende artiesten en kunstenaars acte de presence op het festival. Ook de internationale pers en de media zijn vertegenwoordigd. Deelname aan het festival biedt de Rotterdamse artiesten en kunstenaars de kans zich aan een breed en internationaal publiek te presenteren.

1. (10-02) Het College heeft positief geadviseerd over de voorgenomen fusie van de woningcorporaties WoonbronMaasoevers en Delftwonen. WoonbronMaasoevers is actief in Spijkenisse en Rotterdam en Delftwonen in Delft. Het ministerie van Vrom moet toestemming verlenen voor de fusie. Het vraagt de gemeenten waarin de corporaties werkzaam zijn te adviseren.

1. (10-02) Het College stelt de gemeenteraad voor opnieuw een voorbereidingsbesluit te nemen voor gronden aan de Mathenesserlaan 321. Na het verlenen van de benodigde vrijstelling op grond van artikel 19, lid 1, van de Wet op de Ruimtelijke Ordening, kan worden gestart met de verbouw van het oude pand van het Zilveren Kruis ten behoeve van het Albeda-college.

1. (10-02) Het College stelt de gemeenteraad voor opnieuw een voorbereidingsbesluit te nemen voor gronden aan de Noordsingel 88-90, code BKO. Na het verlenen van de benodigde vrijstelling op grond van artikel 19, lid 1, van de Wet op de Ruimtelijke Ordening, wordt de bouw van een kerk, woningen en een parkeergarage mogelijk.

1. (10-02) Het College stelt de gemeenteraad voor een voorbereidingsbesluit te nemen voor gronden aan de Haakweg 40 in Hoek van Holland. Na het verlenen van de benodigde vrijstelling op grond van artikel 19, lid 1, van de Wet op de Ruimtelijke Ordening, wordt de bouw van een bedrijfsloods mogelijk.

1. (10-02) Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten het dagelijks bestuur van de deelgemeente Hoek van Holland te machtigen tot het verzorgen van de inspraakprocedure van het voorontwerpbestemmingsplan 'Hoek van Holland - Landelijk gebied'. De directeur van de dS+V wordt gemachtigd tot het voeren van het overleg ex artikel 10 van het Besluit op de Ruimtelijke Ordening. Het plan wordt ter inzage gelegd, zodat er zogenoemde 'zienswijzen' kunnen worden ingediend. Deze worden behandeld tijdens een hoorzitting. Tot slot volgt een raadsvoorstel, waarin de eventueel ingediende zienswijzen worden 'meegenomen'. Daarna volgt een raadsbesluit, waarna het plan ter goedkeuring aan Gedeputeerde Staten wordt toegezonden.

1. (10-02) Het College is akkoord gegaan met de oprichting van een privaat bedrijf door medewerkers van de Dienst Werkstad. Het bedrijf gaat reïntegratietrajecten opzetten voor langdurig werklozen die kampen met grote afstand tot de arbeidsmarkt. Tot en met 2006 krijgt het nieuwe bedrijf opdrachten van de dienst SoZaWe. Een aantal ambtelijk medewerkers van Werkstad gaat bij het nieuwe bedrijf werken.

1. (10-02) Het College heeft de jaarverslagen 2002 van de NV Gemeentewerken Rotterdam en het Ingenieursbureau Rotterdam BV vastgesteld en is akkoord met het toevoegen van het resultaat 2002 van E 33.739, - aan de reserve van NV Gemeentewerken. De NV en BV zijn opgericht om participaties aan te kunnen gaan met andere (private) partijen.

1. (10-02) Het College heeft besloten tot het instellen van een Economic Development Board en een International Advisory Board. Beide platforms zullen het College adviseren en ondersteunen bij de ontwikkeling van de Economische Visie 2020.

1. (10-02) Het College heeft besloten de gemeenteraad voor te stellen akkoord te gaan met de fusie van de openbare basisscholen 'De Boog' en 'De Diamant'. Deze fusie is noodzakelijk om sluiting van deze openbare scholen te voorkomen. Oorzaak is de daling van het aantal leerlingen in het openbaar onderwijs. Na deze fusie zijn er nog 69 openbare basisscholen in Rotterdam.

1. (10-02) Het college van B en W gaat akkoord met de organisatie van het Interuniversitair Wereldkampioenschap Voetbal (UWK) in oktober 2005 in Rotterdam. Het kampioenschap past goed in het Sportjaar 2005. De gemeente en de International Student Football Federation zullen hiertoe binnenkort een intentieovereenkomst ondertekenen.

1. (10-02) Het college van B en W heeft het managementcontract voor de dienst Sport en Recreatie vastgesteld. Wethouder Janssens en de directeur van de Dienst SenR zullen het contract binnenkort ondertekenen.


---- --