FNV BONDGENOTEN

Invulservice voor wie met belastingaangifte worstelt

Het is weer zover. De inmiddels bekende 'blauwe envelop' is weer op de mat gevallen, en dat betekent dat de inhoud ervan, de belastingaangifte, voor 1 april aanstaande moet zijn ingevuld. Voor menigeen is dat een lastige opgave, maar niet voor de leden van FNV Bondgenoten. Zij kunnen terugvallen op de gratis hulp van FNV Belastingservice. En meer.

Maandag 16 februari 2004 was weer een nieuwe 'B-day' voor kaderlid Henk van de Maas van FNV Bondgenoten. Want op die dag barstte het allemaal weer los: het helpen van vele duizenden andere vakbondsleden bij het invullen van hun belastingaangiftes.
De komende weken tot eind maart vullen Van de Maas en vele tientallen vakbondscollega's van hem in totaal een kleine 200.000 belastingformulieren in. Zij doen dat verdeeld over zo'n 500 speciale 'invulpunten' van de bond verspreid over het land. De vakbondsleden kunnen daar op afspraak terecht, waarna zij gemiddeld een uur later met het deskundig ingevulde formulier het gebouw weer kunnen verlaten.
'Er is een geweldige vraag naar', zegt Van de Maas. 'Het is ook dankbaar werk. Dat blijkt uit de reacties van de mensen, en uit het jaarlijkse klanttevredenheidsonderzoek. Daarin scoren we gemiddeld het cijfer 8,5.'
Hij werpt zich nu al zo'n dertig jaar op als vrijwillig en onbezoldigd belastingadviseur van de bond. Zelf is hij inmiddels instructeur. Dat houdt in dat hij de andere vrijwilligers met raad en daad bijstaat en hen bijpraat over de nieuwe ontwikkelingen in het belastingstelsel. Hij heeft hiervoor van de bond drie dagen training gehad en wordt jaarlijks uitgebreide bijgeschoold. Desgewenst -zoals bij de invoering van nieuwe belastingmaatregelen- volgt extra aanvullende training. De ervaren Van de Maas heeft in de loop der tijd al heel wat meegemaakt. Van mensen die met schoenendozen vol formulieren langskomen, tot anderen die hij helaas naar huis heeft moeten sturen omdat ze het belangrijkste element waren vergeten mee te nemen: de jaaropgave. Maar door een vervolgafspraak te maken, worden zij iets later natuurlijk alsnog geholpen.
De mensen die gebruik maken van deze belastingservice hoeven zich over hun privacy geen zorgen te maken. 'De aangiftes worden ingevuld op de computer, een uitdraai gaat naar de belastingplichtige en het belastingschijfje zelf gaat naar de fiscus. Wij houden niets. De mensen moeten hun uitdraai daarom goed bewaren.' Regelmatig worden de vrijwilligers ook geconfronteerd met andere dan belastingvragen. Bijvoorbeeld over pensioenen, hypotheken, verzekeringen, de spaarloonregeling en wat al niet meer. Van de Maas: 'Deze mensen verwijzen wij door naar FNV Financieel Advies. Daar zitten mensen -overigens professionals, geen vrijwilligers- die juist in deze onderwerpen erg goed thuis zijn en daardoor gericht kunnen adviseren. Ook hun adviezen zijn gratis. Althans, voor FNV-leden. Tel maar eens uit hoeveel je daarmee kunt besparen. Want wat kost een accountant tegenwoordig? Daar betaal je toch een hoop geld voor.'

Wilt u lid worden van FNV Bondgenotenen en ook profiteren van de FNV Belastingservice? Kijk op www.fnvbondgenoten.nl of bel gratis onze Klantenservice 0800-0031.

Voor meer informatie over de FNV Belastingservice zoals bijvoorbeeld invuladressen bij u in de buurt, kunt u bellen met de Belastingservice: 0900-330300 (E 0,10 p/min.) bereikbaar op maandag, dinsdag en vrijdag van 12.30 tot 16.00 uur of kijk op www.fnvbondgenoten.nl/belastingadvies.

12 feb 04 11:50