IDEEBOYS

'Bike-Station draagt bij aan schoner en stiller milieu'

Klaver Technical Consultancy Group ontwikkelt automatische fietsenstalling

HOOGEVEEN - Een voor ons land nieuw onbemand fietsverhuur - en stallingsysteem, het zogeheten 'Bike-Station', moet een grote bijdrage gaan leveren aan een stiller en schoner milieu. Bovendien levert het veilig fietsgebruik een financiële besparing op. Klaver Technical Consultancy Group in Hoogeveen gaat samen met het Duitse bedrijf Josta GmbH het nieuwe systeem op de markt brengen. Het systeem is aanvankelijk ontwikkeld voor het OV-natransport per fiets, maar kan voor diverse doeleinden worden toegepast.

Het nieuwe systeem is ontwikkeld om het fietsgebruik verder te stimuleren en biedt gebruikers een relatief goedkope en vooral veilige manier om zijn of haar fiets te stallen. Het systeem kan overal geplaatst worden. Hierbij wordt gedacht aan knooppunten op het gebied van openbaar vervoer, maar ook aan winkelcentra, sportvoorzieningen, natuurgebieden, bedrijventerreinen, carpoolplaatsen en recreatieve knooppunten. Bij deze laatste toepassing kunnen gebruikers tegen betaling, per creditkaart, een fiets uit het Bike -Station halen, deze gebruiken en later terugplaatsen. Herkenning van creditkaartinfo en cameratoezicht (sociale veiligheid) moet voorkomen dat fietsen na gebruik niet worden teruggebracht. Directeur Klaver verwacht dat vooral in de openbaar vervoerbranche het Bike-Station een bijdrage gaat leveren aan het meergebruik van fietsen. Optioneel bij deze toepassing is dat het Bike-Station ook mogelijkheden biedt voor reclame, verstrekken van diverse informatie (toeristeninfo) en het reserveren van een fiets via internet of GSM.

Naast de lage gebruikskosten zijn er de voordelen van korte wachttijden bij plaatsen en halen van fietsen (op bijvoorbeeld stations), is de stalling sociaal veilig (verlicht en cameratoezicht), 24 uur 7 dagen per week beschikbaar en zoals genoemd breed toepasbaar.

Klaver verwacht nog in 2004 de eerste systemen te kunnen realiseren.

UITNODIGING PERSCONFERENTIE:

De persmeeting vindt plaats op donderdag 12 februari a.s. van 09.30 tot 10.30 uur in ons bedrijf aan de Dieselstraat 3 te Hoogeveen. Tijdens deze perspresentatie zijn vertegenwoordigers van ons bedrijf alsook van de directie van Alescon Hoogeveen aanwezig om eventuele vragen te beantwoorden.