Gemeente Breda

Persberichten

11-02-2004

Bredase detailhandel krijgt eigen meetinstrument.

Na de succesvolle Economische Barometer en de Vastgoedmonitor, die binnenkort verschijnt, laat de gemeente Breda de komende drie jaar ook ontwikkelingen binnen de detailhandel met een jaarlijkse monitor in kaart brengen. Het jaarlijkse onderzoek vloeit voort uit de eerder vastgestelde detailhandelsnota, waarin de doelstellingen van de stad op het gebied van winkelvoorzieningen zijn vastgelegd.

Door in te stemmen met het voorstel om deze monitor in te stellen, geeft het college van burgemeester en wethouders de Bredase detailhandelspecialisten een extra instrument om de vinger aan de pols te houden bij de uitvoering van gemeentelijk beleid. Door jaarlijks de vorderingen in kaart te brengen en nieuwe ontwikkelingen te signaleren, wordt duidelijk waar eventueel meer tempo gemaakt moet worden en op welke punten tussentijdse bijstelling van het beleid noodzakelijk is. Alle betrokkenen kunnen met deze informatie hun (beleids)plannen afstemmen op nieuwe inzichten in de detailhandelsmarkt en er zodoende voor zorgen dat deze belangrijke sector een sterke bijdrage blijft leveren aan de Bredase economie.

Voor de eerste drie edities van de detailhandelsmonitor stelt de gemeente een budget beschikbaar van circa 50.000,-. De gemeentelijke afdeling Onderzoek & Informatie gaat de monitor ontwerpen en uitvoeren. De onderzoeksgegevens worden jaarlijks via een speciale folder en diverse gemeentelijke communicatiemiddelen bekend gemaakt.

Breda maakt voor ontwikkeling, evaluatie en bijstelling van beleid veelvuldig gebruik van verschillende monitorsystemen. De Economische Benchmark (ministerie Economische Zaken) geldt als een belangrijke graadmeter. Ook het Continu Vakantieonderzoek, waarbij de stad sinds enige tijd is aangesloten, levert relevante gegevens op. De Economische Barometer

- een samenwerkingsverband van Gemeente Breda, Rabobank Breda en Avans (Hogeschool Brabant) - wordt ook door de markt in toenemende mate gewaardeerd. Naast deze systemen maakt de gemeente als opdrachtgever of deelnemer gebruik van gelegenheidsonderzoeken. Ook in samenwerkingsverbanden met andere steden, zoals het overleg Grote Steden en de 50-wijken-aanpak (Ministerie VROM) maakt Breda actief gebruik van mogelijkheden om informatie uit te wisselen.

Breda, 11 februari 2004.