Vlaams Parlement

12 feb 2004

Geen Vlaams ontwerp van decreet over de eenmalige bevrijdende aangifte voor successierechten

In de commissie voor Algemeen Beleid, Financiën en Begroting zei minister-president Somers dat de Vlaamse regering geen decretaal initiatief zal nemen voor een Vlaamse fiscale amnestie. Daarover bestaat geen consensus binnen de regering. Dat hindert de uitvoering van de fiscale amnestie niet.

Hij antwoordde dat op een interpellatie van de heren Jos Stassen (Groen!) en Johan Sauwens(CD&V) over zijn uitspraken over de fiscale amnestie. Uit verklaringen van minister-president Somers en minister Landuyt wordt immers afgeleid dat Vlaanderen een gedoogbeleid zal voeren voor het Vlaamse deel van de fiscale amnestie, namelijk de eenmalige bevrijdende aangifte van successierechten.

De heer Jos Stassen van Groen! vindt de fiscale amnestie een paars probleem. De experts verschillen van mening of er al dan niet een Vlaamse regelgeving nodig is, volgens de banken in ieder geval wel. Hij heeft wel vragen bij de draagwijdte van de uitspraken van de ministers. Zij geven immers de indruk dat de volledige Vlaamse regering beslist heeft om niet moeilijk te doen over de fiscale amnestie.

De heer Johan Sauwens van CD&V vindt dat de uitspraken verregaand zijn en ingaan tegen de principes van de democratische rechtsstaat. Ze geven immers de indruk dat de uitvoerende macht beslist dat de wettelijke regelingen niet uitgevoerd moeten worden, noch door de burgers, noch door de ambtenaren. Het is niet denkbeeldig dat de extra aanslagen op de successierechten toch, nu of later, zullen geheven worden. Ook hij vraagt of de ministers namens de regering spreken.

Minister-president Bart Somers zegt dat de Vlaamse regering geen decretaal initiatief zal nemen voor een regionale regelgeving voor de eenmalige bevrijdende aangifte voor de successierechten. Dat kan dan eventueel beschouwd worden als gedoogbeleid, hoewel de minister-president dat zo niet betiteld heeft. Vlaanderen kan onmogelijk richtlijnen geven aan de federale ambtenaren die de successierechten innen. Zij moeten het wetboek van successierechten toepassen. Voorts kan een aangifte of betaling in het kader van de eenmalige bevrijdende aangifte geen bewijsmateriaal leveren bij een onderzoek naar de betaling van successierechten.

Alleen over artikel 3 over de immuniteit verschillen deskundigen van mening. Zelfs als die immuniteit uitsluitend van toepassing is op de federale bevoegdheden - de meest strikte interpretatie -, zijn er nog geen problemen voor Vlaamse onderhorigen. Ze moeten vooreerst al bij de aangifte van een erfenis expliciet vermeld hebben dat de erflater beroep gedaan heeft op de wet over de eenmalige bevrijdende aangifte. Dan nog is de kans op controle, volgens de minister-president, onbestaande.

De heer Jos Stassen benadrukt dat er geen Vlaams regeringsinitiatief komt en dat eventuele problemen met de fiscale amnestie volledig te wijten zijn aan de paarse meerderheid. De heer Johan Sauwens blijft betreuren dat er geen rechtszekerheid is. Beiden kondigen een met redenen omklede motie over dit onderwerp aan.