Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Op pad met de Raad voor de Kinderbescherming

Nieuwe NIZW-publicatie Liever bondgenoot dan bemoeial

Utrecht, 12 februari 2004 - Als we de media moeten geloven, dan krijgt geen enkele instantie in de Nederlandse jeugdzorg zo veel kritiek als de Raad voor de Kinderbescherming. Het beeld dat de Raad op basis van weinig informatie 'je kinderen weghaalt' is nog steeds hardnekkig. En vaak krijgt de Raad, opererend op het snijvlak van jeugdzorg en jeugdbescherming, meer macht en bevoegdheden toegedicht dan hij in werkelijkheid heeft. Maurice van Lieshout ging een paar weken op pad met het team Nieuw West van de Amsterdamse vestiging van de Raad. Het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW publiceert zijn ervaringen in het boek Liever bondgenoot dan bemoeial.

Maurice van Lieshout beschrijft hoe de raadsonderzoekers te werk gaan in beschermings-, straf- en scheidingszaken en hij maakt duidelijk dat de mogelijkheden van de Raad bepaald worden door wetten, regels en de medewerking van ouders, informanten en andere
(jeugdzorg)voorzieningen. De beschrijving van een aantal, vaak schrijnende gevallen van verwaarlozing, kindermishandeling, ruzie tussen gescheiden ouders en voortslepende strafzaken van minderjarigen geeft een levensecht beeld van het enerverende en soms emotioneel zware werk van medewerkers van de Raad voor de Kinderbescherming. Hierdoor ontstaat een genuanceerder beeld over het werk van de Raad.

Onderzoek
Beschermingszaken, scheiding en omgang, en strafzaken van minderjarigen vormen de hoofdmoot van het werk van de Raad voor de Kinderbescherming. De Raad stelt altijd het belang van het kind voorop en kan de rechter verzoeken beschermende maatregelen te nemen. De medewerkers van de Raad - raadsonderzoekers - doen onderzoek en geven advies. Ze zijn geen hulpverleners. Wel adviseren ze over de meest geschikte vorm van hulpverlening en zorgen ze ervoor dat die op gang komt.

Doelgroep
De bundel Liever bondgenoot dan bemoeial is bedoeld voor iedereen die wil weten wat de Raad voor de Kinderbescherming werkelijk doet. De inhoud van deze publicatie is in 2003 als zesdelige serie verschenen in het tijdschrift 0|25, vakblad over jeugdzorg, jeugdwelzijn en jeugdbeleid.

Bestellen
Liever bondgenoot dan bemoeial. Op pad met de Raad voor de Kinderbescherming is geschreven door Maurice van Lieshout en kost EUR 9,75. ISBN 90-5957-062-6 en E 9002. Verkrijgbaar via de boekhandel of te bestellen bij NIZW Uitgeverij, Postbus 19152, 3501 DD Utrecht, telefoon (030) 230 66 07, fax (030) 230 64 91, e-mail bestel@nizw.nl.